Hivatalos

2021.08.16. 15:16

Létrejött a Vasi-Hegyhát Natúrpark – Két járásból húsz település csatlakozott a kezdeményezéshez

Megalakult a Vasi-Hegyhát Natúrpark, a szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékre szerveződve. A Kárpát-medencei natúrparkok Vajdahunyadvárban rendezett találkozóján írta alá az együttműködési megállapodást Nagy István agrárminiszter és Kovács István, a natúrpark munkaszervezetének vezetője, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke.

Merklin Tímea

Kovács István, a natúrpark munkaszervezetének vezetője elmondta: az Oszkói Hegypásztor Kör nyújtotta be az Agrárminisztériumba a tervezett Vasi-Hegyhát Natúrpark dokumentációját. A Vasvári járásból tizennégy, a Körmendi járásból hat település csatlakozott a kezdeményezéshez: Alsóújlak, Bérbaltavár, Csehi, Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Vasvár, Döbörhegy, Döröske, Halastó, Szarvaskend, Nagymizdó, Katafa, Nádasd. Ez a „kezdő kör”, a natúrpark bővülhet, a Vasi-Hegyhát Natúrpark nem lezárt, most mintegy 33 hektárt ölel fel.

A csatlakozó önkormányzatokon kívül civil szervezetek, vállalkozások, intézmények is részt vesznek az együttműködésben, amelynek célja a természeti és kulturális értékek védelme, megőrzése, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, az ökoturizmus, a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi termékekre épülő vidékfejlesztés. Fontos partner az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos az aláírást követően méltatta a Vasi-Hegyhát Natúrparkot, lapunknak pedig elmondta:

- Alapos előkészítés után kapta meg a natúrpark címet a kezdeményezés, a folyamatot végig követtem, és részt vettem benne. Komoly fejlesztésbe fogott a térség, a szőlőhegyek világa vonzó tud lenni. Illés Pétert idézve ez egy „korszakokon átívelő menedék és ellenvilág”, amely a multikultúrával és a tömegtermékekkel szemben nyugalmat és egyediséget nyújt a térségbe érkezőknek. Az elmúlt évek módszeres felkészülése révén elért örömteli eredmény, hogy már nem egyszerűen csak érdekes, hanem kiváló minőségű borokat is tudnak itt termelni és kínálni a vendégeknek – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos méltatta az új natúrpark létrejöttét az aláírást követően

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-vas-megyei-naturparkot-hoztak-letre-5206256/

Ezek is érdekelhetik