koronavírus

2021.08.25. 07:00

Szigorít Ausztria – Ősztől bevezethetik az „1G-szabályt”

Az osztrák egészségügyi miniszter ajánlása szerint ősztől csak az oltottakat engednék a kulturális és sportrendezvényekre. Javaslatát az Osztrák Orvosszövetség is támogatja.

Polgár Patrícia

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– Úgy gondolom, hogy ősszel, legkésőbb októberben beszélnünk kell az „1G”-ről, mielőtt a helyzet rosszabbra fordulna – mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Az „1G-szabály” bevezetése azt jelentené, hogy bizonyos helyekre, főként ahol szabadidős tevékenységek végezhetők, csak az oltott embereket engednék be. Mückstein hozzátette, azért nem tartaná drasztikusnak a szigorítást, mivel az elmúlt hónapokban mindenki előtt ott állt a lehetőség arra, hogy beoltassa magát – írja az orf.at. Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ, azaz Ausztria Szociáldemokrata Pártjának vezetője szintén nyitott a szabályozások szigorítására. Szerinte a szabályt főként az éjszakai szórakozóhelyek és a nagyobb rendezvények esetében kellene alkalmazni.

– Minden helyesnek tűnik, ami segít a negyedik hullám kordában tartásában – mondta Rendi-Wagner a témában tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondja, azzal, hogy csak beoltott emberek számára engedélyezik a szórakozást, nem lehet minden oltásszkeptikust meggyőzni, de szerinte „ez egy kis csavar, amit meg kell fordítani, ugyanis nincs más választásunk”. Az Osztrák Orvosszövetség támogatását fejezte ki a javaslattal kapcsolatban. A szövetség elnöke, Szekeres Thomas szerint az intézkedés jogos, figyelembe véve a növekvő számokat és az oltási hajlandóság csökkenését. Rámutatott, hogy az oltatlanok továbbra is a negyedik hullám „motorjai”.

Kiemelt képen: Az „1G-szabály” szerint a szórakoztató rendezvényekre csak oltottakat engednének be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában