valóra vált

2021.08.30. 07:00

Többéves álom teljesült: megnyílt a kőszegszerdahelyi termelői piac

Szombaton a volt téesz­major területén megnyitotta kapuit a termelői piac. Lángos- és kávéillat, hangulatos gitármuzsika hozta meg a kedvet a vásárláshoz.

Tóth Kata

A beltéri árusítóhelyeknél a termelők reggel nyolc órára startra készen álltak, ugyanígy a büfé: szendviccsel, üdítőkkel, kávéval, lángossal fogadta a nézelődőket. A megnyitó előtt tettünk egy kört a fedett térben.

A szomszéd faluból, Bozsokról Jakab Lászlóné, Jakab Adrienn és dr. Szelinger Ferenc az elsők között érkezett. Örülnek a piacnyitásnak, és hogy a térség kistermelői lehetőséget kapnak ezáltal. Gondolkodnak azon is, hogy a saját termékeiket adják el: most éppen gyönyörű padlizsánjukból, burgonyájukból, gyümölcsükből van felesleg; Szelinger Ferenc festőművész pedig néhány képét vinné.

Ismerősükkel, Stefanich Erzsébettel Koloszár Orsi lekvárosstandjánál futottak össze – a nézelődésből vásárlás lett. Orsi Peresztegről érkezett, mint kiderült, az édesapja örökségét, az erdőket és a gyümölcsösöket viszi tovább. (Volt) cukrászként boszorkánykonyhájában a hagyományos lekvárok mellett új receptekkel is kísérletezik: tökös szilvalekvárt is láttunk az asztalán, amibe jóféle pálinka is került.

A répcevisi Németh testvérek trappista, bükk­fán füstölt, házi sonkás és fokhagymás parenyica sajtjai az illatukkal vonzották a vevőket.

Rábacsécsényből Magyar Éva csilis termékekkel, savanyúságokkal, friss zöldségekkel érkezett. Bizonyos mértékben egészséges az erős paprika, de nem árt az óvatosság: a „kézigránát” fantázia­nevű őrleményből például egy fogpiszkálóhegynyi elég egy tányér levesbe. Ólmod környéki méhlegelők termékeit – akác-, gesztenye-hárs, nyári és tavaszi vegyes mézeket – fedeztünk fel egy másik standnál. Iszak Péter Jákon termelt paradicsomot, hagymát, krumplit, almapaprikát vitt – a főállása mellett most először árult pia­con. Ásvány karkötőt, aromaterápiás ékszert, levendulás sópárnát, babatakarót és a lövői szövőműhely portékáit, selyemszalagból készült virágdekorációt és rongyszőnyegeket is láttunk.

Sok minden kapható már, és további termékekre, például füstölt árura van ígéret. Péntekenként 14–18 óra között, szombaton és vasárnap 8–14 óra között nyit ki a piac. Ami biztos: nagy várakozás előzte meg a nyitást, Szalay Tibor és családja pedig optimista a folytatást illetően. Takács Péter polgármester is ezt erősítette meg. – Lendületet ad a piac Szerdahelynek, a helyiek nagyon örülnek a létének, és a visszajelzések szerint sokan szívesen látogatják majd. Azt is jó látni, hogy a több mint 15 éve nem működő volt téesz területén most modern csarnok áll, és a tulajdonosai gazdálkodásba fogtak.

Ágh Péter országgyűlési képviselő a megnyitón üdvözölte a Szalay család szemléletét, amit Veszprém megyéből hoztak, ahol híresen sok a termelői piac. – Amit tud a Káli-­medence, azt tudja Kőszeghegyalja is. Nagy lehetőség előtt állhatnak a magánerős beruházás megálmodói. Különleges színt ad a településnek a piac, és hatással lehet a térség turizmusára – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt időszakban komoly fejlesztések valósultak meg Kőszegszerdahelyen kormányzati támogatás révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában