Parázs vita

2021.09.30. 18:22

Közgyűlés: Nyolcszázmilliós ingatlancsomagot ad el a város, egy pályázó

Parázs vitát váltott ki a „Szombathely fejlesztési csomag” pályázattal kapcsolatos előterjesztés a csütörtöki közgyűlésen. Formai okokra hivatkozva kizárták az egyik ajánlattevőt, így csak egy pályázó maradt. Hiába hívta fel a figyelmet még Czeglédy Csaba is arra, hogy egy ajánlattevőnél elmarad a verseny, és marad a kétely, a baloldali többség megszavazta a több mint 800 millió forintos csomag értékesítését.

Tömböly Ágnes

20210930 Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Már a napirendek elfogadásánál komoly vita alakult ki az ötödik napirendi pont kapcsán, amiben az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket tárgyaltak. Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Czeglédy Csaba is a napirend levételét javasolta a „Szombathely fejlesztési csomag” pályázatának elbírálása miatt. A baloldali többség azonban nem támogatta a javaslatot, így az egyórás parázs vitát hozott.

Mint arról korábban írtunk: 816,4 millió forint plusz áfa kikiáltási áron hirdetett meg a Szova NZrt. és a szombathelyi önkormányzat több ingatlant és területet liciteljárásra. Két ajánlattevő jelentkezett, ám egyikük pályázata nem felelt meg a formai követelményeknek – derült ki az előterjesztésből.

Dr. Nemény András polgármester szerint a költségvetési helyzet indokolta, hogy ilyen csomagban értékesítsék ezeket az ingatlanokat – azok közül többet az elmúlt években nem tudtak eladni, miközben állaguk folyamatosan romlik. Kármentés is folyik így – hangsúlyozta, hozzátéve: A pályázati kiírás mindenki számára nyitott, az elbírálás rendje mindenki számára ismert volt. Ha valaki nem tudja az objektív feltételeket teljesíteni, azt ki kell zárni – fogalmazott a városvezető, aki arra is kitért: ahhoz, hogy a város anyagi helyzete stabil legyen, ezekre az ingatlaneladásokra szükség van. Egyébként két értékbecslő nézte meg és értékelte fel az ingatlanokat.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a mozi kávézójának kiadását hozta példaként, akkor ugyancsak formai okok miatt kellett az egyik pályázót kizárni. Nemény András ellenzéki képviselőként akkor azt mondta: a város érdekei azt kívánják, hogy minél magasabb áron keljen el egy üzlethelyiség, ezért ilyen esetben legyen új eljárás, hogy megvalósuljon a valódi verseny – hivatkozott a baloldali politikusra Illés Károly. A Fidesz-frakció véleménye szerint több százmillió forint kár érheti a várost, ha csak egy ajánlattevő van.

A több mint 800 millió forintos ingatlancsomagban herényi telkek is szerepelnek, így Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet: korábban arról beszélt Nemény András, hogy ebben a ciklusban még nem történt átminősítés a városban. Ehhez képest januárban a rendkívüli jogrendben polgármesteri hatáskörben minősítette át ezeket a területeket kertes mezőgazdasági területről kertvárosias lakóövezetté.

Sütő Gabriella főépítésztől megtudtuk: a Bertalanffy Miklós utcában egy család kérte az átminősítést, azonban szerinte logikus településrendezési döntés, hogy az út két oldalán lévő területeket ugyancsak átminősítik. Szerinte ez az ingatlan egyébként az ingatlancsomagban elenyésző.

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) arra mutatott rá: ezeket a herényi telkeket 2500 forintért kínálják most négyzetméterenként, miközben Szombathely más területén 600-700 négyzetméteres telkeket 20 millió forint felett árulnak.

Melega Miklós képviselő azzal folytatta: – Ha lenne licit, annak lenne árfelhajtó hatása. A mostani döntéssel azonban a tényleges versenyhelyzetet kizárják, így szerinte a város vagyonvesztést szenvedhet el. Az eredeti döntés szerint pedig liciten kellene értékesíteni ezeket az ingatlanokat. Erről most lemond a város, miközben arról hallunk, hogy milyen nehéz helyzetben van.

Nemény András úgy reagált: ha úgy érzik, gond van a pályázattal, tegyenek feljelentést! Később egy „összesküvés-elmélettel” is előrukkolt, szerinte a másik pályázó azért adta be rosszul a pályázatát, hogy ellehetetlenítse ezt a pályázatot. Mindezt azért tehette a polgármester szerint, hogy a város ne jusson forráshoz.

Czeglédy Csaba képviselő (független) hozzászólásában kifejtette: érti, hogy a városnak forrásokra van szüksége. Ha azonban nincs versenyhelyzet, akkor tartalmilag nem érvényesül a verseny, és kikiáltási áron veszik meg az ingatlanokat – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: mindenkiben kételyeket fog szülni, ha ezt a döntést így hozzák meg. – Itt hatalmas összegről beszélünk – olyan ingatlanvagyont értékesítünk, amit egyszer adunk el. Ez a közösség vagyona, ez a szombathelyiek vagyona, mindenkiben komoly aggályok lesznek, ha nem lesz még egy értékbecslés, és nem alakul ki valódi verseny – fogalmazott a képviselő.

Illés Károly frakcióvezető végül arról beszélt: a Reményik-iskola sokkal magasabb áron veszi meg a volt Epcos-területen az ingatlant, mint amennyiért kínálják máshol az önkormányzati vagyont. És arról is, hogy egy ingatlan van, amit korábban hirdettek – 90 millió forintért – , és nem tudták eladni. Ez most elmondása szerint 52 millió forintos eladási áron szerepel.

Nemény András erre úgy reagált: ennél az ingatlannál kiderült, hogy komoly gondot okoz a gombásodás.

Illés Károly frakcióvezető módosító javaslatát, hogy legyen eredménytelen a pályázat, 8 igen, 11 nem 2 tartózkodás mellett nem fogadta e végül a baloldali többség. Az ÉSZ-frakció szintén elutasította Lendvai Ferenc javaslatát, miszerint kérjenek kontroll értékbecslést.

Az ingatlancsomag eladásán túl itt döntöttek arról is, hogy a Reményik-iskolának 325 millió forint áfa eladási áron értékesítik a volt Epcos-területen lévő épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában