betakarításra várva

2021.09.02. 07:00

Szüret előtti csend honol a hegyen – Ha meleg, napos lesz az ősz, szép termésnek örülhetnek a gazdák

Behozta a lemaradást a szőlő, két-három hét múlva kezdődik a szüret a kőszegi szőlőhegyen.

Budai Dávid

Két-három hét múlva felbolydul a szőlőhegy, kezdődik a szüret, most nyugalom van, még a seregélyek sem dézsmálják a fürtöket, egyedül a vaddisznók kóstolnak bele ittott a félérett bogyókba. Miközben a fürtöket a nap és az eső felváltva csiklandozza, három kőszegi szőlősgazda, Láng József, Kampits László és Frank János a várható terméséről mesél nekünk, amikor pedig egy-egy zápor a pincébe száműz minket a sorok közül, szóba kerülnek a földalatti szüreti előkészületek és a fogyasztási szokások is.

Hűvös volt a május, így a fakadás és a virágzás is később indult, akkor úgy látszott, három-négy hetes késésben is vagyunk, csakhogy ezt a késést a szőlő már júniusban ledolgozta. A gazdák szerint bámulatos volt a szőlő fejlődése ebben az időszakban, szinte pillanatok alatt borsó nagyságúak lettek a bogyók, ilyen gyors vegetációra az elmúlt években nem volt példa.

Növényvédelem szempontjából ez könnyebb helyzetet teremtett, nem kellett annyit permetezni. Júliusban aztán beköszöntött a szárazság, de az sem viselte meg különösebben az ültetvényeket, a szőlő mélyen gyökerező növény, a fürtök szépen kiteltek, főleg hogy idővel megérkezett a csapadék is. Ha kapnánk egy meleg napos őszt, ami egyébként nagyon is jellemző Kőszegre, igen szép termésnek örülhetnénk – mondták reménykedve a gazdák, feltéve persze, tették is hozzá mindjárt, hogy nem lesz újabb jégverés. Az időjárás legalább a csapásokban igazságos volt, a kőszegi gazdák idén kétszer kaptak jeget, és egyszer a hegy alsó, másszor a hegy felső részét verte el, a jégverés okozta kárt 10-15 százalékra becsülték a szakemberek.

Ha a következő hetekben akár csak másnaponta szemerkél az eső, az könnyen beindíthatja a rothadást, elszaporodhatnak a gombák, és visszaeshet a cukorfok is. Van, aki egyébként már most gondolkodik egy permetezésen, a fürtök gyakorlatilag 48-72 órája folyamatosan nedvesek. A gazdák szüret előtt rendbe teszik a pincéket, kimossák, fertőtlenítik a hordókat, és ilyenkor van ideje a tavalyi vörösborok palackozásának is, nagyjából letelt az egyéves érési folyamat. A palackozás azért is jó, mivel pár hordót fel lehet szabadítani. Vannak pincék, ahol továbbra is sok az eladatlan készlet.

A járvány alatt az éttermek leálltak, márpedig azok a gazdák, akik vendéglátók beszállítói is, ezt nagyon megérezték, és az ide szánt bor egyre csak halmozódott. Ezt aztán részben ellensúlyozni tudta a házhoz szállítás, ami annyira nem indult be, mint várták. Ezekhez hozzájött még a fogyasztói szokások megváltozása, hiába indult újra a vendéglátás, a kocsmák vendégforgalma több helyen a felére apadt. A fogyasztás persze nem, inkább arról van szó, hogy az otthoni borozgatás lett a divat, az emberek inkább megveszik a termelőktől a bort. Ami még a jobbik eset, mivel sokszor az áruházukban a nagy pincészetek nyomott áron árulják a minőségi boraikat is.

Azt írtuk, a szüretig még két-három hét van vissza, pedig az Irsai Olivért már le is szedték, csakhogy ez egy nagyon korai és nem kimondottan kőszegi fajta, nincs is belőle sok. Az igazi nagy szüret ideje az időjárástól függ, hűvös idő esetén akár kéthetes csúszás is benne van a pakliban. Az mindenesetre biztató, hogy már augusztus elején megjelentek a fürtökön a kék szemek. Akárhogyan lesz is, mi kilátogatunk a kőszegi dűlőkbe akkor is, amikor már csattognak a metszőollók.

Kiemelt képen: Szüretre vár a pince is. Láng József, Frank János és Kampits László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában