Megőrzik az anyanyelvet

2021.09.20. 07:00

Új bemutatót tartott a húsz éve alakult Vidám Barátok csoport Apátistvánfalván

Múlt vasárnap 15 órára zsúfolásig megtelt nézőközönséggel a kultúrház nagyterme. A pandémia miatt most tudta megtartani új darabjának bemutatóját a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Vidám Barátok szlovén amatőr színjátszó csoport.

Tersztyánszky Krisztina

A húszéves jubileumra szánt műsorukat csak most tudták előadni. A színjátszó csoport tagjai vezetőjük, Kovács László kivételével valamennyien hölgyek, de ez nem jelent problémát: a férfiszerepeket is bátran magukra vállalják, ha kell

Fotó: VN/Őry Silva

Az új darab írója és rendezője Kovács László, aki két évtizede vezeti a csoportot, több darabban maga is vállalt szerepet. A vasárnap bemutatott Aranyborjú című jelenet egy török kori legendát dolgoz fel, melyet a tökmagköpesztő asszonyok mondanak el sok-sok humorral fűszerezve. A programban fellépett Rogasovciból egy szlovéniai csoport is, amellyel hosszú ideje baráti kapcsolatot ápolnak, 2011-ben pedig a két színjátszó csoport közösen vitt színre egy darabot nagy sikerrel.

A Vidám Barátok általában minden évben új komédiát állítanak színpadra, amit aztán a szlovénok lakta terület számos településén nagy sikerrel mutatnak be. A járvány az ő működésükben is kényszerű szünetet hozott.
Fotók: VN/Őry Silva

Kovács László rendező-szerző-csoportvezető elmondta, a színjátszó csoport 2000 őszén alakult meg hat tag­gal, Doncsecz Ernőné kezdeményezésére. Ekkor Barbér Irén, a Rábavidék ismert írónője írta darabjaikat. 2006-ban bekövetkezett halála után és mind a mai napig ezt a csoport vezetője végzi. A húsz év alatt Szarvas, Budapest, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Muraszombat, Maribor, Celje, Ljubljana és Trieszt színpadain léptek fel és értek el szép sikereket, emellett a határ két oldalán lévő települések rendezvényeinek visszatérő fellépői.

A csoportot kizárólag hölgyek alkotják, ezért különösen értékes, hogy Koszár Mátyásné többször elnyerte a legjobb férfi főszerep díját. Két ízben pedig a legjobb szövegnek járó elismerést érdemelte ki a csoport. A Vidám Barátok (Veseli pajdasi) hét alkalommal képviselték a szlovén színjátszást a Magyarországi Nemzetiségi Színjátszók Országos Találkozóján, fellépve a Thália Színházban. Itt is több elismerést gyűjtöttek be.

A húszéves jubileumra szánt műsorukat csak most tudták előadni. A színjátszó csoport tagjai vezetőjük, Kovács László kivételével valamennyien hölgyek, de ez nem jelent problémát: a férfiszerepeket is bátran magukra vállalják, ha kell
Fotó: VN/Őry Silva

A csoportvezető úgy fogalmaz: mindvégig az volt a fő céljuk, hogy a Szlovén Rábavidék anyanyelvét megőrizzék és átadják a fiatal generáció számára. Tevékenységük újabb meg­győző bizonyíték arra, hogy ez a nyelv is alkalmas irodalmi művek létrehozására. Munkájuk elismeréseként 2010-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesültek. Húsz év után lassan szeretnék átadni a stafétabotot a fiatalabb generációnak.

Három fő célt tűztek ki

A Vidám Barátok megalakulásukkor három fő célt tűztek ki: hogy ápolják és terjesszék az anyanyelvet, hogy felelevenítsék a klasszikus falusi színjátszás hagyományait, és nem utolsósorban, hogy vidámságot varázsoljanak a dolgos szlovén emberek hétköznapjaiba. Repertoárjukon szinte csupa komédia szerepel. Műveiken keresztül mutatják be a Rábavidéken élő ember furfangját, találékonyságát, de esendőségét is. Az alakulás utáni két évben a Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület támogatta a csoportot, jelenleg pedig a Magyarországi Szlovének Szövetsége keretén belül működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában