Vasi gímszarvas-trófeaszemle

2021.10.16. 12:30

A legszebb trófeák szemléje Káldon – A legnagyobb bikát a zsennyei ezeréves tölgy közelében lőtték ki (fotók)

Tizennyolc vadásztársaság százhuszonhat trófeáját állították ki a kilencedik vasi gímszarvas-trófeaszemlén. A szarvasbőgés fajtái mellett a legnagyobb trófeával rendelkező bika elejtésének történetét is megismertük.

Budai Dávid

Vas megyei gímszarvas trófeaszemle, Kondora Bálint, Bugán József, Kovács Ferenc, Lenkay Attila, 20211015, ut, Káld, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Vas megyei Vadászkürt Együttes üdvözlőjével kezdődött pénteken a kilencedik vasi gímszarvas-trófeaszemle, Vas megye legnagyobb egybefüggő erdő- és vadászterületének szívében, a Káld-Hidegkúti Vadászház mellett elterülő hatalmas füves területen. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a vasi vadászkamara közös szervezésében megvalósult országosan is egyedülálló eseményre több százan voltak kíváncsiak, főként szakmabeliek, de a magyar vadászok mellett szép számmal voltak szlovének és osztrákok is.

A leglátványosabb pillanatokat – leszámítva természetesen a trófeákat – Erdélyi Tamás többszörös szarvasbőgőbajnok bemutatója jelentette, aki nemcsak kiválóan utánozta a bőgő szarvasbika hangját, de látványosan demonstrálta a bőgőkürttel történő vadászatot, amit egyenesen a vadászat csúcsának nevezett. A szakember megmutatta, hogy milyen hangot kell adni, ha meg akarjuk állítani a bikát, milyet, ha észrevétlenül szeretnénk megközelíteni és milyet, ha szeretnénk előcsalogatni. Utóbbi esetben még a bika hangjánál is jobb eredmény érhető el, ha a tehén hangját utánozza a vadász, mert az elképzelhető, hogy a szarvast egy másik bika nem érdekli, de hiába van kilenc tehene, ha úgy véli, egy tizedik hangját hallja, akkor biztosan kijön.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében utalt a csütörtökön véget ért vadászati világkiállításra, ahol reményei szerint a kilátogatók egy lépéssel közelebb kerülhettek a valóságos természethez, mert mint hangsúlyozta, vadászat nélkül nem tartható fenn a vadvilág sokfélesége.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke emlékeztetett, minden trófea mögött nemcsak egy elejtés, hanem megannyi vadásztörténet is van.

Arra biztatta a jelenlévőket, osszák meg egymással ezeket a történeteket. Szalai Csaba, az erdészet vadgazdálkodási osztályvezetője az idei gímszarvasbika-vadászatot értékelte. Ezek szerint, az 53 vadásztársaság elejtéseiből október 13-ig 641 trófea bírálatát végezték el, az idős és középkorú bikák érmes aránya 82 százalékos lett.

A mostani szemlén 18 vadászatra jogosult 126 trófeáját állították ki, melyek közül a legnagyobb annak a 11 éves bikának a 13,5 kilogrammos agancsa volt, amelyet a Pannónia Vadásztársaság területén ejtett el egy fiatal német vadász. Kísérője Lenkay Attila sportvadász volt, aki megosztotta velünk a bika elejtésének történetét, ami szeptember elején az állat megfigyelésével kezdődött. A szarvas a vadászat napjának estéjén a Rába-partról váltott ki, majd a vendégvadász a zsennyei ezeréves tölgy közelében lőtte ki egy lesen állva, mintegy száz méterről. – Amikor odamentünk a bikához, kicsordult könnyekkel álltam mellette, évek óta ismertem ezt a szarvast – mesélte Lenkay Attila, aki harminc éve vadászik, de nagyobb trófeájú bikát még sohasem lövetett, a fiatal vadásznak pedig ez volt élete első bikája.

Kiemelt képünkön: Kondora Bálint, Bugán József, Kovács Ferenc és Lenkay Attila a kilencedik vasi gímszarvas-trófeaszemlén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában