Konferencia

2021.10.29. 07:00

Az utolsó magyar király nyomában Szombathelyen – IV. Károly unokája videoüzenetet küldött

Száz évvel ezelőtt – alig több mint fél éven belül – kétszer is járt Vas megyében IV. Károly, az utolsó magyar király. Mindkét látogatás a királyi hatalom visszaszerzésére tett sikertelen kísérlettel függött össze. Az Őrvidék Ház ebből az alkalomból rendezett konferenciát és könyvbemutatót.

Gyöngyössy Péter

Utolsó Magyar Király, Woki Zoltán könyve, Woki Zoltán, 20211027,Szombathely , ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Habsburg-Lotharingiai Károly Ferenc József az Osztrák–Magyar Monarchia trónján I. Ferenc Józsefet követte: az első világháború közepén, 1916 decemberében 29 évesen, IV. Károly néven koronázták magyar királlyá. A Monarchia szétesését követően főleg a Nyugat-Dunántúlon volt a legitimista elképzelésnek bázisa. A konferencia nyitányaként a Weöres Sándor Színház művészei felolvasószínházi előadás formájában három jelenetet adtak elő Kovács Dániel Gábor Az ígéret földje című királydrámájából (amelyet nemrég teljes egészében is színre vittek).

Az alkalomra kiválasztott első párbeszéd a szombathelyi Püspöki Palotában zajlik, Lehár Antal királyhű ezredes és Hegedűs Pál altábornagy, a dunántúli haderők főparancsnoka között. A második a fővárosban Horthy Miklós kormányzó és IV. Károly tárgyalását, míg az utolsó Budaörsön, a második viszszatérési kísérlet idején Lehár Antal ezredes és Horthy Miklós között lezajlott párbeszédet örökíti meg. Az utolsó magyar király, IV. Károly 1921 húsvétján próbálkozott első alkalommal a visszatéréssel.

A WSSZ felolvasószínházi ízelítője. Horváth Ákos. Fotó: Unger Tamás

A király inkognitóban érkezett Szombathelyre, a Püspöki Palotába, Mikes János püspökhöz. A király tíz napig tartózkodott a püspökvárban, innen utazott Budapestre Horthy Miklóshoz, aki azonban nem volt hajlandó átadni a hatalmat. Fél év múlva, 2021 októberében újra kísérletet tett a hatalom átvételére. Farkas Csaba, az Őrvidék Ház vezetője megnyitójában hangsúlyozta: királyaink elválaszthatatlanok a magyar nemzet emlékezetétől. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében utalt rá, hogy IV. Károly élete tele van tragikus véletlenekkel – és ma már nem tudhatjuk, hogy mi lett volna, ha a szent életű királynak sikerül a trónra viszszatérnie, vagy nem hal meg fiatalon. Jagadics Péter nyugállományú alezredes IV. Károly restaurációs kísérletének katonai erőviszonyairól, dr. Bakó Balázs, az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógiai Intézet docense IV. Károly és az akkori szombathelyi megyés püspök, Mikes János kapcsolatáról tartott előadást.

Ezt követően azt a videoüzenetet vetítették le, amelyet Habsburg György, IV. Károly unokája küldött a konferencia résztvevőinek. Hittig Gusztáv, a Boldog Károly Király Imaliga korábbi elnöke, nyugalmazott egyetemi tanár a sokat szenvedett utolsó magyar király boldoggá avatásáról, illetve a szentté avatása ügyében végzett történésekről, Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója Szent királyaink kultusza a világban címmel tartott előadást. A szerző, Woki Zoltán mutatta be Az utolsó magyar király Vas vármegyében címmel a Szülőföld gondozásában megjelent kötetét.

Kiemelt képünkön: Woki Zoltán kötetben dolgozta fel IV. Károly életének Vas megyéhez kötődő mozzanatait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában