A szabadság napjairól

2021.10.22. 12:00

Kiállításmegnyitóval, szertartással és koszorúzással tisztelegtek Szentgotthárdon – fotók

Kiállításmegnyitóval, ökumenikus szertartással és koszorúzással tisztelegtek tegnap Szentgotthárdon az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc emléke előtt.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

A Pável Ágoston Múzeumban „65 éve történt – a szabadság napjai Szentgotthárdon” címmel nyílt kiállítás. Huszár Gábor polgármester köszöntőjében a Szentgotthárdi Honismereti Klub munkáját, illetve az ’56-os vezéregyéniségek leszármazottainak segítségét méltatta.

Horváth Zsuzsanna tanárnő, a klub tagja hozzátette: a kiállított anyag nagy része az öt éve megjelentetett interjúköteten alapszik.

Az azóta eltelt években azonban újabb visszaemlékezők gazdagították a történelmi áttekintést az ’56 október 27-i békés tüntetéstől kezdve az ’56-os szövetség működéséig. Olyan érdekességekre hívta fel a figyelmet, mint a vasfüggöny túloldaláról küldött röplap, vagy egy műsorvevésre szóló engedély, ami nélkül nem lehetett világvevő rádiót hallgatni. A megnyitó közönsége megnézhette azt a filmet is, amelyben a közelmúltban elhunyt Felegyi Pál, az akkori laktanyaparancsnok-helyettes emlékezik az ’56 októberi történésekre.

A történelmi egyházak közös imádsága után az emlékezők a Hősi emlékműhöz vonultak. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében az 1956-os eseményekhez vezető tűrhetetlen állapotokról beszélt. Kifejtette: a kommunista ideológia az élet minden területén a magyar hagyományoktól idegen gyakorlatokat akart ránk erőltetni. Célul tűzte ki, hogy megtörje az emberek hitét, szétzúzza az egyház szervezetét, meghurcolja a keresztény értékrend képviselőit.

Másrészt mindent megtett, hogy háttérbe szorítsa a nemzeti identitást, ünnepeinkből kiiktassa a nemzeti tartalmakat. Végül szétzúzta a termelői infrastruktúrát. Az agráriumhoz értő szakembereket elűzte és tőlünk idegen gazdasági rendszert erőltettek ránk. A vas és acél országa lettünk. ’56 legfőbb üzenete – hangsúlyozta –, hogy soha többé kommunizmust! A nemzettől idegen ideológiáknak, ahogy egykor is kudarcot vallottak, a jövőben sem szabad tért hódítaniuk.

Kiemelt képünkön: Kiállítás a múzeumban – Ugri Mihály áll a forradalmi szerepét bemutató tábla előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában