Megemlékezés

2021.10.12. 07:00

Lehár 145 Emlékév Szlovéniában

A Lehár 145 emlékév keretében a Szent György Lovagrend, és a Grádics Egyesület szervezésében került sor a szlovéniai Komeni- fennsíkon található Kostanjevica na Krasu település Szent Márton tiszteletére szentelt templomában kétnyelvű szentmisére, majd megemlékezésre.

Vas Népe

Segeti-tábor, József főherceg emlékmű /Rónai András, Fülöp András, Tóth Kálmán,Aigner Géza/

A település és környéke az első világháború fontos szlovéniai emlékhelye. Itt működött a Segeti tábor 1915-1916-ban, az Osztrák- Magyar Monarchia Doberdón, és az Isonzó völgyében harcoló csapatainak pihentető és feltöltő táborhelye. A község iskolaépülete főhadiszállásként is szolgált a monarchia itt harcoló hadtestének.

Kostanjevica na Krasu, Információs tábla előtt
/Tóth Kálmán, Fülöp András, Bakos Gábor helyettes konzul/

A templomi szentmisét Dinko Bizjak vojsicai plébános, valamint Aigner Géza letenyei plébános mutatták be. A megemlékezésen képviseltette magát a Ljubljanai Magyar Nagykövetség és Szombathely Megyei Jogú Város is. Elhangzott mind a magyar, mind pedig a szlovén részről, hogy a 2015-ben elkezdett információs táblák magyar nyelvű bővítését folytatni kell, valamint erősíteni szükséges a meglévő baráti kapcsolatot.

Pót Miru /Béke Ösvénye/, Információ tábla

Délután a Komeni-fennsík első világháborús emlékhelyeinek megtekintésével folytatódott a program: jártak a Segeti táborban, a Pecina barlangnál, a cerjei kilátónál, a Goricán, az oslaviai osszariumban és a Monte Sabotino-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában