A legjobbak között

2021.10.13. 14:00

Az állattenyésztés zászlóshajója az alsóújlaki telep – fotók

Az Állattenyésztés Zászlóshajója elismerést kapta a közelmúltban a Csörnöc menti Mezőgazdasági Szövetkezet alsóújlaki szarvasmarha-tenyészete.

Tóth Judit

20211012 tehenészet,Tóth Szabolcs, Alsóújlak, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Csörnöc menti Mezőgazdasági Szövetkezet három telephelyet tart fenn. Kettőt Vasváron, egyik ezek közül a Gersei úton található, ez tejelő szarvasmarha- és mezőgazdasági géptelep, a másik Györgymajorban van, ott tejelő szarvasmarhaüszőket nevelnek. Az alsóújlaki telepen húshasznosítású magyartarka-­tenyésztés folyik. Nem hízlalnak, kizárólag hízóalapanyag- és tenyészállat-előállítással foglalkoznak.

– Telepünkön kizárólag mesterséges termékenyítés folyik, ez rendszerint április 15-étől egészen november végéig tart – tudtuk meg Tóth Szabolcs állattenyésztési ágazatvezetőtől. Ebből a ciklikus termékenyítésből következik, hogy az elletés is az év egy bizonyos szakaszában zajlik, január végétől egészen október közepéig. A borjúszaporulati mutató – az induló tehénállományra vonatkoztatva – 85-87 százalék, ez évente 220-230 borjút jelent, és ez nagyon jó eredmény.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete évenként választ a tenyészetből bikanevelő teheneket. Ezután jön a célpárosítás, és az így született bikaborjakat – leválasztásuk után, vagyis nagyjából 6 hónapos korukban – az egyesület megvásárolja és elszállítja a központi sajátteljesítmény-vizsgáló állomásra, Jákra. Az állatok nagyjából 250 kilósak ekkor. Az alsóújlaki telepen maradt tenyészbikajelöltek üzemi sajátteljesítmény-­vizsgálaton esnek át, ennek zárása után természetes fedeztetésre alkalmas tenyészbikaként értékesíti őket a gazdaság. Tenyészbika-előállító tenyészet lévén évente ivadékteljesítmény-vizsgálatra is fogadnak bikákat, így részt vesznek az ivadékvizsgálatban, a magyar tarka fajtafenntartásában.

A telep jelenlegi állománya 285 tehén és annak szaporulata. Az állatok tavasztól késő őszig – így még most is – legelőn vannak.

Az alsóújlaki telep szövetkezeti formában működik, elnöke Bertha Zsolt. Az állattenyésztési ágazatvezető Tóth Szabolcs, helyettese Bacskó-Hajtó Nóra. A telepvezető Pék Tamás, a legrégebbi állatgondozó Kántor Zsolt, aki 1986 óta dolgozik itt. Kristóf József, Németh Lajos, Tőke István, Horváth Zoltán, valamint a nagy szakértelemmel bíró inszeminátor, Fentős Lajos nevét is meg kell említeni. Az elismerés mindannyiuk és elődeik közös érdeme.

Kiemelt képünkön: Tóth Szabolcs állattenyésztési ágazatvezető az alsóújlaki telepen, ahol húshasznosítású magyartarka-tenyésztés folyik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában