Rangos elismerés

2021.12.14. 08:00

A vámeljárásban nélkülözhetetlen - Magas adóhatósági elismerés: a Bezerédj-díj arany fokozatát kapta dr. Stampfel Balázs

A soproni vámszakmai napokon és üzletember-találkozón a Beze rédj-díj arany fokozatával ismerték el dr. Stampfel Balázsnak, a Vámco Vámügynökség Kft. ügyvezetőjének munkáját. A szakmában ez az első, hogy valaki „külső személyként” ilyen magas hatósági elismerésben részesült.

Tóth Kata

Dr. Stampfel Balázs a díjjal és az oklevéllel. Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A reformkor jelentős alakja volt Bezerédj István, az első önként adózó főnemes. Emlékét az állami adóhatóság által alapított díj is őrzi – arany és ezüst fokozata az adható legmagasabb szintű kitüntetés. Stampfel Balázs a nagy hagyományokkal bíró konferencián Vágujhelyi Ferenc államtitkártól, a NAV elnökétől vette át a díjat. Ahogy a méltatásban szerepelt, azért, mert nemcsak a vámszakmát, hanem a NAV érdekeit is mindig szem előtt tartja, jogkövető magatartást tanúsít, és ezt a gazdálkodói oldalon is erősíti. És hogy ez mit jelent a mindennapokban? Multinacionális cégeket, kis- és középvállalkozókat, magánszemélyeket is képvisel a vámeljárások során a Vámco Kft. Elsődleges céljuk a jogszabályok betartatása, ennek mentén adják be a vámkezelési kérelmeket. Dinamikusan nő a Vas megyei gazdálkodók vámkezelési igénye, ezt fedik le, magyarázza az ügyvezető, akinek sokrétű a feladatköre: az átlagos napokon folyamatosan helyzeteket old meg, koncentrál, e-mailekre, telefonokra válaszol, irányítja a kollégákat, kapcsolatot tart az ügyfelekkel és a hatósággal. Szakmai életútjáról kérdeztük. – Szombathelyen, a gépipariban érettségiztem. Mindig érdekelt az áruforgalom, a világkereskedelem mozgása. A Rendőrtiszti Főiskolán 1997-ben diplomáztam vámigazgatási tisztként. 1994-től 2000-ig a Vám- és Pénzügyőrség hivatásos állományú pénzügyőreként szolgáltam a szombathelyi vámhivatalban vám szakterületen. Alapvámkezelésekben és utólagos vámeljárásokban vettem részt, illetve több hónapot töltöttem határvámhivatalnál is. 2000 szeptemberében kezdtem a mostani munkahelyemen. Kezdetben az ügyvezető helyetteseként dolgoztam, majd 2014-től jogtanácsosként, 2020. januártól ügyvezetőként. Közben a Pécsi Tudományegyetemen 2004-ben jogászként végeztem, majd az ELTE jogi továbbképző intézetében 2008- ban kereskedelmi szakjogászi diplomát szereztem. 2012- ben tettem jogi szakvizsgát. 2002-ben épült jelenlegi székhelyünk. A cég vámügyi tevékenységének teljes körű irányítását, ellenőrzését végzem. Utólagos vámügyekben, jogorvoslatokban, vámügyi tevékenységek engedélyezésében operatív módon veszek részt. Havonta képviselőként több mint ötezer vámeljárásban és csaknem kétszáz regisztrációs adóigazgatási eljárásban veszünk részt – mondja. Stampfel Balázs a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének elnökségi tagja is, bevonták a jogalkotási feladatokba, a jogszabálytervezetek véleményezésébe. Ezenkívül az országos lefedettségű vámudvari munkacsoport vezetője 2012 óta. Vámszakértői vizsgákon vizsgáztat, szerepel a Pénzügyminisztérium nyilvántartásában, vámkonferenciákon tart elő adásokat. 

 

– Az EU-csatlakozás óta uniós vámjogot kell alkalmaznunk a magyar vámtörvény mellett, ezzel még összetettebb lett a feladatkörünk. Én vagyok a szakmai felelőse annak, hogy kiküszöböljük a hibákat, amelyek miatt utólagos vámteherkiszabások keletkezhetnek. A tökéletességre kell törekednünk, naprakésznek lenni az állandóan változó árukörök miatt az egyes áruk fajtájával, vámtarifaszámával, értékével. Ezért is hasznosak a konferenciák, továbbképzések. Minden vámkezelés más és más, és vannak kihívást jelentő feladatok. A paletta rendkívül széles: az élelmiszeriparban használt guargumitól kezdve az ipari robotig minden árunak van vámtarifaszáma, amely meghatározza a vámtételt, az árura vonatkozó esetleges korlátozó intézkedéseket. Folyamatosan nézzük, forgatjuk a Brüsszel által megalkotott uniós vámjogszabályt, figyeljük az EU-s közlönyt, az EU bírósági ítéleteket. 

 

A különleges vámeljárásoknál, engedélyezési ügyekben is konzultálunk a vámhatósággal. Számomra különösen érdekes, amikor Magyarországra beköltöző magánszemélyek, sokszor magyar állampolgárok az ügyfeleink. Mindig újdonságként hat megismerni a világ minden tájáról, az USA-ból, Kárpátaljáról, a Délvidékről, Svájcból stb. hazaköltözők élettörténetét, mozgatóit. Stampfel Balázs huszonöt alkalmazott munkáját irányítja, sokan közülük 20, 25, 30 éve a Vámcónál dolgoznak. Bővül a létszámuk, ahogy a megyei gazdálkodók vámkezeléseinek száma is, amiben nagy szerepe van annak, hogy nőtt a cégek ázsiai irányú kereskedelme. 

 

– Megfelelő hangot kell találnom a beosztottakkal, az ügyfelekkel és a hatósággal is. Én mindig az arany középutat keresem. Nem jó a vasszigor, de az sem érne célt, ha bedobnám a gyeplőt a cégek, a jogszabályok, a hatóság és a vámügyintézők közé. Lojális, jó csapatunk van, emberileg és szakmailag is megbízom a kollégáimban – mondja. A bizalom és a tisztelet, úgy tűnik, kölcsönös: elmenőben ezt erősítik meg a kollégái vezetőjükről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában