Ítélet

2021.12.29. 15:07

Az előlegeket felvette, de a gáz- és fűtésszerelési munkákat nem csinálta meg: nem is értett hozzá

A Kőszegi Járásbíróság büntetővégzésében folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 1 év 2 hónap -végrehajtásában 2 évre felfüggesztett- börtönt és 100.000 forint pénzbüntetést szabott ki egy büntetlen előéletű vádlottal szemben. A vádlottal szemben 120.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá 1.187.000 forint kártérítés megfizetésre is kötelezte

vaol.hu

Érdemes körültekintően szabályozni

Fotó: Horváth Balázs

 A tényállás szerint a vádlott –magát egyéni vállalkozónak kiadva– 2018. február és 2020. augusztus között különböző hirdetési fórumokon, internetes weblapokon, továbbá szórólapokon, újságokban gáz- és fűtésszerelési munkákkal kapcsolatos hirdetéseket adott fel, illetve a gáz- és fűtésszerelési szolgáltatást igénylők által feladott hirdetésekre jelentkezett úgy, hogy az ilyen jellegű munkák elvégzéséhez szükséges végzettséggel nem rendelkezett, egyéni vállalkozói tevékenységét a hatóság 2018. február 1. napjával megszüntette - írja a Szombathelyi Törvényszék

 

A vádlott az ország különböző településein lakó sértettekkel e-mailen, továbbá hat telefonszámon tartotta a kapcsolatot. A vádlott felmérést végzett a gáz- és fűtésszerelési munkát igénybe vevőknél, tőlük anyagár előlegként különböző összegeket kért és kapott készpénzben, valamint a bankszámlájára történő utalással. A vádlott az elvállalt munkát nem, vagy csak részben, de szakszerűtlenül végezte el, a sértetteket kezdetben csak hitegette, később pedig elérhetetlenné vált számukra, s az anyagárként átvett, ezáltal rábízott összegekkel nem számolt el, hanem azt jogtalanul eltulajdonította, és ezzel kárt okozott a sértetteknek.

 

Így például 2020 márciusában a vádlott az egyik sértettnél a gázkazán cserével kapcsolatos munkát megkezdte, de azt nem fejezte be, a gázkazánt üzembe nem helyezte, s a szakszerűtlen szerelésből adódó hibákat a sértett kifejezett kérése ellenére sem javította ki. Egy másik esetben a vádlott a sértett lakásában felmérést végzett, melynek alapján 2019. július 2-án anyagár-előleg (villanykazán ára) címén 200.000 forintot kért a sértettől, aki ezt az összeget egyidejűleg készpénzben át is adta a vádlottnak. A vádlott azonban a vállalt munkát nem kezdte el, a sértett által anyagköltségre átadott, ezáltal a vádlottra bízott 200.000 forinttal nem számolt el, azt nem a sértettnél elvégzendő munkákhoz szükséges anyagokra költötte, a sértettnek nem adta vissza, hanem  jogtalanul eltulajdonította, amellyel 200.000 forint sikkasztási kárt okozott a sértettnek. A sértettet ért kár megtérült akként, hogy a vádlott 200.000 forintot a sértettnek az általa tett feljelentést követően megfizetett.

 

A végzés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában