Önkormányzat

2021.12.03. 07:00

Hársfaliget és piros jelzés

A képviselőtestület legutóbbi ülésén elfogadták a 2022-es költségvetési terv koncepcióját és több, főként a helyi közlekedést érintő döntést is meghoztak.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/Winkler Krisztina

Az előző ülés óta eltelt időszakról szóló beszámolójában Szabó József polgármester egyebek között elmondta: jól haladnak a jelenleg futó répcelaki beruházások, a minibölcsőde vélhetően már a februári határidőt megelőzően elkészül, és a vízműfelújítás is befejeződik időre. Ez utóbbival kapcsolatosan a polgármester kiemelte: nehéz úgy elvégezni egy ilyen komoly beruházást, hogy közben a szolgáltatást is folyamatosan biztosítani kell – méghozzá úgy, hogy a munkálatokból a lakosság minél kevesebbet érzékeljen. A napirendek során elfogadták a képviselők a jövő évi költségvetési koncepciót. A helyi temetkezés árait nem emelték meg.

Döntött a testület arról, hogy pályázatot nyújt be a TOP Plusz konstrukcióban – ehhez az ötletelés is megkezdődött, többek között a Csánigi és József Attila utcák összekötését, és a környező terület teljes rehabilitációját; a Bartók utcai kerékpárutat, a város világítás-korszerűsítését és a Vízmű utcai járda megépítését tervezik megvalósítani a pályázat útján. A lakótelepen – amely mostantól a Hársfaliget nevet viseli – lakossági fórumot tartottak az érintettek tájékoztatására, ahol felmerült a lakók részéről, hogy a szűk, ám forgalmas utcákon a szembetalálkozó autók nagyon nehezen férnek el; emellett gyakran a közlekedő járművek sebessége is kifogásolható.

A dilemmát egyirányúsítással oldja majd meg a város úgy, hogy mindkét utcába – tehát a volt Petőfi és a volt Jókai utcába is – csak a város felől, a Tüzép irányába lehet majd behajtani. Hogy az utca elején lévő társasházak lakóit ne hozzák kellemetlen helyzetbe, az egyirányú utca táblákat csak a házak vége után helyezik ki. Természetesen a kerékpáros közlekedésre ez a tiltás nem vonatkozik, ők a felüljáró felől is behajthatnak továbbra is. Lakossági kérésre az önkormányzat kezdeményezte a közlekedési lámpa időintervallumainak átállítását – tekintettel a lecsökkent főutcai és megnövekedett keresztirányú, vagyis Bartók Béla utcai forgalomra.

Az úttestben lévő érzékelő hurkokat áthangolták, így azok, amennyiben járművet érzékelnek, ezentúl nem váltanak pirosra időkorlát miatt, csak akkor, ha a felsőbbrendű úton is forgalmat érzékelnek.

Kiemelt képünkön: Fontos döntéseket hoztak a képviselők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában