Előkerültek a jelmezek

2021.12.07. 07:00

Nokedli és Hokedli útra kelt, több vasi településre is ellátogattak

Nokedli és Hokedli, a két vidám kis ördögfióka – és most nyugodtan gondolhatunk eleven gyerkőcökre is – már régóta segíti a Mikulást. A celldömölki Soltis Lajos Színházban az idén ismét elővették a nélkülözhetetlen jelmezeket a sifonérból, és útnak indultak.

Ölbei Lívia

A Mikulás és segítői a kemenesmihályfai óvodában

Fotó: VN/SLSZ

Nokedli és Hokedli – vagy Nokkedli és Hokkedli, még egy régebbi helyesírási szabályzat szerint – a Jön a Mikulás! című Rónaszegi Miklós-jelenet két szereplője, de olyanok ma már, mint a népmesehősök. Bizonyára azt is kevesen tudják, hogy szülőatyjuk a Herczeg Ferenc-díjas Rónaszegi Miklós, akinek ifjúsági regényei egykor nagy népszerűségnek örvendtek. Az a híres Háry János című meseregénye például csak Spanyolországban megért vagy hat kiadást. És minden valamirevaló színkör gyűjteményében ott lapul a Hokedli és Nokedli-sztori szövegkönyve, a Soltis Lajos Színház történetében is egészen a Sitkei színkörös évekig nyúlik vissza a két rakoncátlan kölyök népszerűsége.

A Mikulás és segítői a kemenesmihályfai óvodában

Forrás: VN/SLSZ

És bár ilyenkor rendre több helyre eljutottak a vidám kis előadással, az idén – az ismert körülményekre való tekintettel – csak egy „kis körútra” volt mód. De így is megjelent a Mikulás és két kísérője Kemenesmihályfán, Bobán és Vasváron. Most már talán azt is elárulhatjuk, hogy a Mikulás-jelmezt ezúttal Gregorich Domonkos öltötte magára, Nokedli és Hokedli karaktérét pedig Tóth Ákos és Pintér Gergő formálta meg. Egyiküknek sem esett nehezére: rakoncátlan, szeretni való kölykök maguk is.

Hokedli és Nokedli – Pintér Gergő, Tóth Ákos – közreműködésével

Forrás: VN/SLSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában