Kijáró

2021.12.20. 17:33

Nyitó éttermek, zárva tartó hotelek Bécsben: a helyzet továbbra is drámai

Bár a fővárosban lakosságarányosan a legalacsonyabb az új koronavírus-fertőzések száma, mégis itt voltak a legtovább – négy hétig – zárva az éttermek és szállodák. December 20-án ismét kinyithattak, a helyzet azonban továbbra is drámai.

magyarok.orf.at

Forrás: magyarok.orf.at

A vendégfogadó terekben a 2G-szabály érvényes: csak oltottak és a Covid-betegségből nemrég gyógyultak léphetnek be. Az éttermekben és kávézókban kötelező az FFP2-es maszk, kivéve az asztaloknál. A vendéglátóknak a rendelés mellett a helyben fogyasztó vendégek kontakt adatait is fel kell venniük - tájékoztat a magyarok.orf.at

 

Rendezvények 25 főig szervezhetők a vendéglők és kávézók különtermeiben, a kerthelyiségben pedig 300 főig lehet összejöveteleket tartani. A záróra országszerte egységes: 23 órakor ki kell üríteni az üzleteket – ezt a korlátozást egyedül szilveszter éjszakára oldják majd fel. A négyhetes kényszerszünetet az éttermek egy része karbantartásokra használta, mások nyitva maradtak, és elvitelre szolgálták ki vendégeiket.

 

Nyereményjátékkal a vendéglátás felpörgetéséért

 

Hasonlóan rapszodikus a helyzete a többi bécsi vendéglátónak, a WKO ágazati osztálya szerint egyedül prémium és fine dining kategóriában figyelhető meg némi élénkülés, ha a vendéglők foglalásait figyeljük. Az alacsony kereslet felpörgetésére a főváros a Gazdasági Kamarával együtt ismét bevezetné a gasztronómiai utalványokat – egyelőre egy nyereményjátékban gondolkodnak azok között, akik az aranyhétvégén a frissen újranyitott üzletek valamelyikében vásárolt.

 

Aki a kiállított számlát beküldi a játékra, egy sorsoláson 25 euró értékű gasztroutalványok formájában nyerheti vissza költésének legalább a felét. A sorsolásra januárban kerülhet sor, az akció nyereményalapja 4 millió euró.

 

Üres ágyak ünnep idején is

 

A lockdown ugyan a bécsi szállodák számára is véget ért, a fővárosi gazdasági kamara (WKO) szállodai szakszövetségénél úgy számolnak, a hotelek 20-25%-a mégis zárva marad az ünnepekre. A foglaltság városszerte 20% alatti – összehasonlításul: a járvány előtti években a december általában 80% körüli kihasználtsággal telt a szállodákban, a szilveszter pedig sok helyen évről évre telt házat hozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában