Téli kikapcsolódás

2021.12.01. 20:00

Síelés Ausztriában: csak nyugati vakcinával

Ausztriában jelenleg teljes zárlat van érvényben, így átmenetileg nem üzemelnek a téli turizmusban érintett éttermek és szállodák sem. A sportolás, így a síelés is engedélyezett, egynapos programként akár a külföldiek is kiutazhatnak, amennyiben a téli sportot kívánják űzni. Ennek feltétele azonban a nyugati vakcinával való oltottság vagy a koronavírus- fertőzésből való gyógyultság.

Polgár Patrícia

Síelés, illusztráció 20201216 Flattach (Ausztria) Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív/UT

Ausztriában szeptember 20- án jelentették be, hogy szigorú szabályok mellett ugyan, de idén lesz síszezon. Akkor Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter azt mondta, hogy a belföldi turisztikai ágazatnak az idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek, illetve hogy a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem.

És mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor. November közepén Alexander Schallenberg osztrák kancellár bejelentette, hogy maximum december 13-áig zárlatot rendel el Ausztriában. A zárlat időtartama alatt azonban a síelés egynapos kirándulás formájában a helyiek és a külföldi vendégek számára is lehetséges.

A felvonók a 2G-szabály szerint, FFP2-es maszk viselésével használhatók. A zárlat lejártát követően, a hónap közepétől szintén az úgynevezett 2G-szabály lesz érvényben, tehát csak az oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be egyebek mellett a vendéglátóés szálláshelyekre, szabadidős és sportlétesítményekbe, hegyi felvonókba, valamint huszonöt vagy annál több főt számláló rendezvényekre.

A koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigén- és antitesttesztek) már nem lesznek érvényesek a belépés igazolására. Emellett az oltási igazolás érvényessége december 6-ától a teljes körű védettségtől számítva 270 napra csökken, és az egydózisú oltások csak 2022. január 3-áig lesznek érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség. December 6-áig az „átmeneti időszakban” a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes lehet belépési tesztként. A gyermekek tizenkét éves korukig mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól.

November 22-étől Ausztria ezenfelül szigorította a beutazási szabályokat is: (az ingázók kivételével) csak a nyugati vakcinával oltottak, a koronavírus- betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba.

A keleti vakcinával (Szputnyik, Sinopharm) oltott személyeknek azt javasolják, csináltassanak antitesttesztet, majd annak pozitív eredménye után kérjenek egy adagot egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna). A két igazolás (antitest + oltás) együtt, e kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni.

Kiemelt képünkön: December 13-áig a külföldiek csak egynapos síelésre utazhatnak be Ausztriába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában