Bűncselekmény

2021.12.11. 18:31

Tizenhárom afgánt szállított a Szombathely térségében elfogott ukrán embercsempész

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy ukrán állampolgárt. Kötelezte továbbá 210.975 forint bűnügyi költség megfizetésére - olvasható a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

A tényállás szerint 13 pakisztáni állampolgár 2021. december 8-án a hajnali órákban a szerb-magyar határon lévő kerítésen átmászva lépett be Magyarország területére, ahonnan – a terhelt segítségével – Ausztriába kívántak továbbmenni. A vádlott 2021. december 8-át megelőzően a egy mobiltelefonos alkalmazás csoportjában vállalta el egy ismeretlen személy megbízását Magyarország területére illegálisan belépett személyeknek az osztrák-magyar határhoz való szállítására, amelyért a terhelt – a megállapodás értelmében – 3000 euró díjazásban részesült volna a sikeres szállítást követően. A megbízás teljesítése érdekében az egyébként Csehországban dolgozó terhelt Prágában kikölcsönözött egy Opel Movano típusú személygépkocsit, és azzal 2021. december 8-án Budapestre utazott. A vádlott a mobiljára érkezett utasításokat követve –aznap az éjszakai órákban Budapestről az M5 autópályán Szeged környékére utazott, ahol másnap 2 óra körül egy erdős területen felvette a gépkocsi rakterébe a 13 afgánt, és velük – a telefonjára a megbízója által küldött GPS-koordinátákat alapján – az M5-M1-M86 számú főútvonalakon Szombathely irányába, Bozsok-Bucsu települések térségébe indult. 

 

A vádlott által vezetett gépkocsit 2021. december 9-én 4 óra körül Szombathely térségében rendőri ellenőrzés alá vonták, őt és az általa szállított – személyazonosságukat és jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudó – személyeket előállították.

 

Az ítélet jogerős.

 

Kiemelt képünk illusztráció. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában