Bejelentés

2021.12.09. 11:30

Új iskolát alapítanak Szombathelyen – A Boldog Salkaházi Sára Technikum szeptemberben nyit

Boldog Salkaházi Sára Technikum néven szakképző intézményt alapított az egyházmegye – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón dr. Székely János megyés püspök. A tanév 2022. szeptember elsején indul.

Tersztyánszky Krisztina

Püspöki palota, Boldog Salkaházi iskola indulása, Dr. Székely János megyéspüspök Tálas József, igazgató, Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága 20211208, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az egyházmegye szeretne kovász lenni, mely átjárja a társadalom minél több területét – hangsúlyozta bevezetőjében a megyés főpásztor. E cél érdekében mind több oktatási intézményt, óvodát, szociális létesítményt vesznek át az egyházmegyében. Az idősotthonokból azonban a szerzetesrendek megszüntetése óta hiányzik az apácák nagylelkűsége, örök életbe vetett hite, és a kisgyermekek nevelésében is nagy szükség lenne a keresztény szellemiségre. Ezért vállalkozott arra az egyházmegye, hogy ezeknek a szép hivatásoknak a középfokú képzésében is szerepet vállaljon.

 

Szólt a névadóról is: Boldog Salkaházi Sára egy bátor, de nőies érzékenységgel megáldott, magyar szívű mai szent, aki a fiatalokhoz is közel áll. Tanítónői, majd újságírói hivatását váltotta fel arra, hogy a szegényeket segítse, végül a második világháborúban zsidómentő tevékenysége miatt a Dunába lőtték a nyilasok.

 

A továbbiakban Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója tájékoztatott a képzésről. A technikumban oktatási és szociális ágazaton három szakmát tanulhatnak a nyolcadik osztályt elvégzett diákok. Az oktatási ágazaton ötéves oktatási szakasszisztens képzés indul, amely érettségivel és technikus­szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az itt végzők bölcsődében, óvodában, iskolában segíthetik a szakemberek munkáját. Szociális ágazaton ugyancsak öt év alatt kisgyermek-gondozó, -nevelő, illetve hároméves képzés keretében szociális ápoló és gondozó szakképesítés szerezhető.

 

Az új intézmény december elsején kapta meg a működési engedélyt. A képzés jövő szeptember elsején indul, jelentkezni a középiskolai felvételi rendszerben lehet február 18-áig.

 

A beiskolázás országos, elsősorban természetesen Vas és Zala megyéből várják a jelentkezőket. A vidékről érkező diákok részére kollégiumi elhelyezést is nyújtanak.

 

A technikum Szombathelyen, a Petőfi Sándor utca 6. szám alatt, a volt Püspöki Általános Iskola épületében működik majd, amelynek felújítási munkáit már megkezdték.

 

Kiemelt képünkön: Dr. Székely János megyés püspök és Tálas József igazgató a sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában