Folklórgála

2022.01.11. 12:00

Ami a bőséghez kell - A Művészetek Palotájában lépett fel a Vasi Kislegényczéh

Vízkereszt másnapján nagyszabású folklórgála zárta a karácsonyi ünnepkört és köszöntötte az új esztendőt a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol fellépett a Vasi Kislegényczéh is.

Merklin Tímea

A Vasi Kislegényczéh nem először lépett fel a Müpában

Forrás: Hagyományok Háza/Dusa Gábor

Fotó: Gabor Dusa

 A Hagyományok Háza és a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány produkciójának házigazdája a Magyar Állami Népi Együttes volt, fellépett mások mellett Agócs Gergely, Berecz András, Navratil Andrea, Pál István „Szalonna” és zenekara, a Szent Efrém Férfikar, valamint hagyományőrző énekesek-táncosok az erdélyi Mezőségről, Székelyföldről és a csángóvidékről. A neves előadók között, a Fölszállott a páva közönségdíjas együtteseként, bemutatkozott a Vasi Kislegényczéh is; a szombathelyi Reményik-iskola néptáncos fiai vasi táncokkal és Luca-napi kotyolással gazdagították a műsort. 

 

Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök volt. Az előadás hamarosan a Duna Televízióban is látható lesz. Molnár Péter, a Vasi Kislegényczéh oktatója és művészeti vezetője elmondta: a feladat adott volt, a Hagyományok Háza minden évben rendez műsort a téli időszak szokásaiból a Müpában főleg budapesti előadókból válogatnak, esetenként a határon túliakból, és mellettük néhány vidéki együttes kap lehetőséget. Ennek fényében nagy megtiszteltetés, hogy a kislegényczéh már többször felléphetett ebben a válogatásban, nagyjából minden második évben eljutnak a Müpába. Jártak már ott a gencsi hagyományőrzőkkel közös műsorukkal, ahol a dozmati regölést mutatták be, felléptek a Szabó legényekkel (énekes testvérpár) együtt, akik egyebek közt István-köszöntőt énekeltek. Most Luca-napi szokást kértek tőlük tánccal.

A Reményik-iskola néptáncos fiai vasi táncokkal és Luca-napi kotyolással gazdagították a műsort

Forrás: Gabor Dusa

 Úgy oldották meg, hogy egy veretes kanász- és söprűstánc után azt mondták, hogy ez volt András napja, íme, eljött Luca, szabad-e kotyolni? Egy csöngei dallamot énekeltek – Kodály Zoltán gyűjtése –, és az énekes szövegek mellett jókívánságokat szólaltattak meg, előkerült minden, ami a bőséghez kell: „Annyi csibéjük legyen, mint égen a csillag”; „Akkora szalonnájuk legyen, mint a mestergerenda”; „Annyi töpörtyűjük legyen, mint a földön a kavics”. A 12 fős csoport művészeti vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy úgy tudtak Budapestre utazni – két felnőtt kísérővel –, hogy az evangélikus egyház, a Reményik-iskola odaadta nekik a kisbuszt, abban és egy személyautóban elfértek. 

 

A Hagyományok Háza pedig útiköltség-térítést adott, és kifizette a kétnapos program szállásköltségét is. A műsor előtt két próbanap volt – a csütörtök-péntek –, amikor e műsor egyes részeinek átkötését próbálták a fényekkel, a hanggal együtt. A gyerekek számára nem mindennapi élmény volt a fellépés, hiszen a Müpa Magyarország legnagyobb koncertterme. Amikor tehették, beültek a közönség soraiba, és felmentek a karzatra is, hogy átéljék a lenyűgözően hatalmas teret, és az is felejthetetlen, hogy a műsoruk végén a színpadon állva több mint ezer ember tapsát hallhatták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában