Visszás gyakorlat

2022.01.08. 12:00

Bírsággal a kettős minőséggel szemben

Nyártól bírságolással vehetik fel a kesztyűt a hatóságok a kettős minőséggel szemben. Magyarország 2017-ben elsőként kezdeményezett határozott fellépést e visszás gyakorlattal szemben.

Vas Népe

Korábban szerkesztőségünk is tesztelte, van-e különbség a Magyarországon és az Ausztriában vásárolt áruk között Fotó: VN-archív/UT

Fotó: Unger Tamás

„Nem leszünk többé eszköztelenek a magyar fogyasztók hátrányos megkülönböztetésével szemben, hiszen május végétől élesedik a szankcionálást megalapozó törvényi előírás. A magyar kezdeményezésre megszületett uniós irányelvnek megfelelően a hazai vásárlóknak gyatrább portékát kínáló multi akár félmilliárd forint bírságot is kaphat” – emlékeztetett Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: az idén megvizsgált 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldön beszerezhető változatban több volt a hatóanyag, vagy részletesebb a tájékoztatás, mint az azonos néven, csomagolásban itthon kapható verziónál. 

 

 

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható 2022. május 28-tól a kettős minőség. A kifejezés azt a káros jelenséget takarja, amikor egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak valamit, hogy egy másik országban a megegyező márkanév, küllem ellenére jelentősen eltérő összetétellel vagy egyéb jellemzőkkel árusítják a csak ránézésre csereszabatos terméket. A május végétől kiszabható bírság a gyártó árbevételének öt százalékát is elérheti, multik esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában