Helyi közélet

2022.01.31. 07:00

Városi levéltárat alapítanak Kőszegen

Február 15-dikével városi levéltárat alapít az önkormányzat a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár telephelyeként – erről is döntöttek a képviselők csütörtöki ülésükön a Városháza tanácskozó termében.

BTK

Fotó: Ohr Tibor

Tavaly év eleje óta összevont intézményként működik Kőszeg két kulturális gyűjteményi intézménye Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár néven. Már akkor felmerült, hogy harmadik egységként csatlakozzon a kőszegi levéltár, hogy „a teljes kőszegi gyűjteményi örökség egy városi fenntartású intézményben legyen elérhető, megismerhető és kutatható”. Sok egyeztetést követően mostanra biztosítottak a városi levéltár működésének tárgyi, technikai, személyi feltételei, hangzott el az ülésen. Az alapításhoz szükség volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma előzetes jóváhagyására, ami mostanra megérkezett. Az integrált intézmény neve Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár lesz. 


Döntés született arról is, hogy a Sigray Jakab utca Űrhajósok útja–Velemi út közötti szakasza, valamint az Űrhajósok útja középső szakaszának útburkolat-felújítására ad be pályázatot a Belügyminisztériumhoz az önkormányzat. A beruházás tervezett bruttó össz- költsége 54,2 millió forint. A maximálisan igényelhető vissza nem térítendő támogatás 40 millió forint, a pályázathoz szükséges önerőt, 14,2 millió forintot az önkormányzat biztosítja. 


Az ülésen elfogadták a képviselő-testület 2022. évi munkatervét, amelynek gerince a bevett gyakorlatból állt össze, ezen kívül a beérkezett javaslatok és a tavaly elmaradt napirendek kerültek bele. Maxim László kőszegi kapitányságvezetővel egyeztetve javaslat született a kőszegi II. működési körzet körzeti megbízotti kinevezésére. A képviselő-testület a körzeti megbízotti szabályzatról szóló ORFK-utasítás 11. pontja szerint Tóth Gábor rendőr törzsőrmester kinevezését támogatja március 1-jei hatállyal. Zárt ülésen hirdettek eredményt az új kőszegi ravatalozóépület, kereszt, harang és urnafal építésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában