Elismerés

2022.02.28. 17:00

Balassi Bálint-emlékkardot kapott Dr. Bence Lajos

Dr. Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő, publicista, újságíró, a Muravidék ismert és elismert alakja kapta az idén a Balassi-kardot.

Tóth Judit

A 65 éves dr. Bence Lajos az emlékkarddal

Forrás: Mohai Balázs

A Balassi Bálint-emlékkard Európai Irodalmi díjat 1997- ben alapították, és évente legfeljebb két személy – egy magyar és egy idegen anyanyelvű költő – kaphatja. A magyar díjazott esetén nemcsak az feltétel, hogy a magyar líra kiemelkedő alakja, a hazai vagy a Kárpát-medencei irodalmi élet évek óta széles körben elismert személye legyen a díjazott, hanem az is, hogy Balassi Bálint költészetének hatásai is megjelenjenek munkásságában. A 26. kardátadási ceremóniát február közepén tartották Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. 

 

A nemzetközi irodalmi díj egyik kitüntetettje dr. Bence Lajos lett, aki több verseskötettel, novellával, esszével és gyermekverssel gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, emellett a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vállal. Bence Lajos parasztcsaládban született Göntérházán. Az általános iskolát szülőhelyén, a fémipari technikumot Lendván végezte; a budapesti ELTE-n szerzett magyartanári oklevelet, irodalomtudományból ledoktorált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában