István Lajos professzor születésének 100. évfordulóján

2022.03.24. 08:00

Emléktábla az alapítónak

Dr. István Lajos születésének századik évfordulóján emléktáblát avattak a vérellátó és járóbeteg-ellátó bejáratánál. A professzor egykori munkahelye, a Markusovszky-kórház így tiszteleg a neves orvos emléke előtt.

Polgár Patrícia

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató az emléktáblánál

Forrás: Cseh Gábor

A szerda délutáni avató ünnepségen prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház főigazgatója emlékezett meg egykori mesteréről, kollégájáról. István Lajos professzor életútját áttekintve kiemelte: a bögötei gyermekéveket követően a második világháború végén külföldön szerezte meg orvosi diplomáját, melyet néhány év elteltével honosított. A szombathelyi kórházban kezdett el dolgozni előbb gyermekorvosként, majd a transzfuziológia és a hematológia felé fordult. 

 

Ennek eredménye lett élete fő műve, az egykori nagyságához mérten ma már csak részben működő vérellátó megalapítása. Nagy Lajos elmondta: ha a professzor fentről figyel, büszke lehet arra, hogy a róla elnevezett körúton álló épületen tegnap emléktáblát is kapott. Az emlékezők koszorúkat helyeztek el dr. István Lajos mellszobránál a kórház szoborparkjában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában