Megemlékezett a város

2022.03.07. 09:00

Kodály-ünnep Kőszegen - A 140 éve született zeneszerző nagy tiszteletnek örvend a városban - fotók

Kodály Zoltán tiszteletének nagy hagyománya van a városban. Szombaton a zeneszerző, zenepedagógus születésének 140 éves jubileuma alkalmából kulturális eseménysorozattal emlékezett a város. Az esemény fővédnökségét Kodály Zoltánné Péczely Sarolta vállalta, aki személyesen is jelen volt az eseményeken.

Gyöngyössy Péter

Básthy Béla polgármester és Kodály Zoltánné Péczely Sarolta koszorúz

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Kőszeg zenei életének kiemelkedő eseménye volt az 1937. május 29-én megvalósult Kodály-ünnep: Kodály Zoltán személyesen vett részt a kőszegi Éneklő Ifjúság hangversenyen, és a Jurisics-vár udvarán maga vezényelte Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez című ódájára komponált szerzeményét. A jeles esemény emlékét 2017 óta emléktábla is őrzi. Gráf Zsuzsanna, Kőszeg díszpolgára, a Liszt Ferenc Zeneakadémia művésztanára ekkor kezdeményezte először a Kodály-ünnep megszervezését. 

 

Idén, Kodály Zoltán születésének 140. évfordulóján és halála (március 6.) évfordulójához kötődve szervezték meg a Kodály-ünnepet. Gráf Zsuzsanna elhozta növendékeit: az Örökség, Junior Prima és Prima Díjas Angelica Leánykart, akik főszereplői voltak az eseménysorozatnak. A megemlékezés koszorúzással kezdődött Kodály Zoltán emléktáblájánál, ahol Kertész Attila, a Magyar Kodály Társaság elnöke mondott beszédet. 

 

– Kodály Zoltán szelleme ma is fénylik egy elsötétedett világ zűrzavara felett, egy identitását és értékítéletét vesztő emberiségben egy kis nép világítótornyaként. E vészterhes időkben, amikor szomszédunkban háború dúl, és nem tudjuk, a nagyhatalmak mit szánnak a világnak, mi hisszük, hogy az ember boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni. A program a Jurisics-vár lovagtermében ünnepi koncerttel folytatódott. Básthy Béla polgármester beszédében utalt rá: a szombati koncertet nem adománygyűjtő koncertnek szánták, de az események átírták a terveket. 

 

– A mai együttlétünk legyen egy folyamatos könyörgés a mindenható felé, hogy a dal uralja újra a világot – zárta szavait a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában