Évtizedes hagyomány

2022.04.28. 13:00

Jó volt újra kimozdulni - Nyugdíjasok Ki mit tud?-ja Zarkaházán - fotók

Két év kényszerszünet után évtizedes hagyományt elevenített fel a vasi nyugdíjasszövetség, amikor szerdán megrendezte a Ki mit tud?-ot. A délelőtt kezdődő, jócskán a délutánba nyúló eseménynek a zarkaházi Szily-kastély adott impozáns díszletet. Harminc körül szokott lenni a produkciók száma, idén azonban 41 előadó jelentkezett, hogy verssel, dallal vagy tánccal szórakoztassa a lelkes közönséget.

Budai Dávid

Tóth-Vásárhelyi Ilona a mikrofonnál. A háttérben a zsűri

Forrás: Szendi Péter

Miután az elmúlt években a nyugdíjasklubok több tagjukat is elveszítették, elsőként szomorú kötelezettségüket teljesítették: dallal emlékeztek rájuk. Mészáros Róbertné Magdi, a nyugdíjasszövetség alelnöke elmondta: nagyon jólesett a nyugdíjasoknak, hogy hosszú kihagyás után végre megmutathatják tudományukat a többieknek, másrészt jó alkalom volt végre kimozdulni, találkozni, hiszen az elmúlt időszakban erre nem túl sok lehetőségük volt. A klubtagok a barátságos versengést nagyon komolyan vették, készültek a produkciókra, és bizony akadt, akinek meg kellett küzdenie a lámpalázzal is. A húsz éve táncoló és fél éve még Szegeden élő Keszőcze Lászlónak és feleségének, Biacsi Mariettának mondjuk ezzel pont nem kellett, némi gyakorlásra azonban még nekik is szükségük volt, mielőtt a tiszai táncokkal a színpadra álltak. 

Igazi profizmusról tanúskodott az a fellépő is, akinek ének közben ment tönkre a mikrofonja, ám sem ez, sem a gyors mikrofoncsere nem zökkentette ki egy pillanatra sem. A Ki mit tud?-ot komolyan vették a szervezők is, a verseket, dalokat, táncokat hozzáértő ötfős zsűri értékelte. A magyarnóta-énekesekről például Bencsicsné Hajtó Gyöngyi, a versmondókról Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze mondott összegzést, aki a dicséret mellett kritikát is megfogalmazott, miközben hangsúlyozta: élvezte az előadásokat, mivel a verseket mindenki jól értelmezve, saját személyiségének belecsempészésével adta át, márpedig a versmondásnál ez a legfontosabb. Verset mondott a legidősebb induló, a 94 éves Császár János bácsi is, aki József Attila műve mellett előadta sajátját is, természetesen mindkettőt papír nélkül, kívülről. Az énekesek és a versmondók közül három-három induló az országos versenyen való részvételre is jogot szerzett. A nyugdíjasszövetség május 18-án az MMIK-ban tartja jótékonysági gáláját, ahol a Ki mit tud? résztvevői is fellépnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában