Varázspálca a gondoskodásért

2022.05.31. 20:21

Vas megyei pedagógusokat is elismertek a Szurikáta Alapítványnál

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért az idén először hirdette meg a Varázspálca díjat, hogy elismerjen száz, az 1-es típusú diabéteszes gyerekekért bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, sport- és művészeti egyesületekben példaértékű munkát végző pedagógust.

Tóth Kata

Horváth István, Czap Alexandra és Horváth Panni Istenesné Kiss Szilviát, a szombathelyi Szivárvány óvoda óvodapedagógusát jelölte a díjra

Forrás: Szurikáta Alapítvány

A támogató pedagógusok napi munkájuk mellett önzetlenül vállalják fel a diabétesz gondozásának pluszfeladatát. Vércukrot mérnek, inzulint adnak be, számolják a gyermek szénhidrátadagját, ha éppen arra van szükség ahhoz, hogy egy kisgyermek ugyanúgy járhasson közösségbe, boldog és teljes gyermekkort élhessen meg a diabéteszével együtt is. Az elismerésre az érintett gyermekek családjai tehettek javaslatot, ők adták át a varázspálcát pedagógusuknak Budapesten, a MagNet Közösségi Házban tartott ünnepségen. 

Megyénkből a Neumann János Általános Iskola két pedagógusa – Mónosné Döbör Cecília és Tamási Boglárka –, a Szombathelyi Szivárvány Óvoda óvodapedagógusa – Istenesné Kiss Szilvia – és az Oladi Általános Iskola pedagógusa, Bereczki Éva vett át varázspálcát. Czap Alexandra kislánya, a hat és fél éves Horváth Panni a Szivárvány oviba jár. Az édesanya így írt óvó nénijükről:

 „Szilvi néni akkor került a csoportunkba, amikor Panni a nagycsoportot kezdte. Kezdettől nyitott volt arra, hogy a diabétesszel együtt járó extra feladatokat megoldja. Egy pillanatig sem tartotta ez vissza attól, hogy a gyermekemet szeretettel, tárt karokkal és nagy mosollyal várja a csoportban. Szinte azonnal jelentkezett a diabéteszképzésre, amikor megtudta, hogy lesz egy ilyen feladata is. Az év eleji beszélgetésünk során végig nagyon érdeklődő volt. Ez a hozzáállás példaértékű és többet jelent a diabos gyermek szülőjének, mint maga a pontos diabéteszkezelés. A mindennapokban nagyon jól tudunk együttműködni. Panninak folyamatos glükózszenzora van, ami alapján a napi kezelés kicsit könynyebb. Előfordul, hogy a szenzor meghibásodik, Szilvi néni ilyenkor is nyitott, nem okoz számára problémát a vércukormérés. Sokszor beszélünk telefonon: hív, ha kérdése van és elérhető, ha én hívom. A nevelési év elején még aggódva figyeltem munka közben a számítógépemen Panni vércukorértékeit 10-15 percenként, de ma már tudom, hogy az óvodában biztonságban van. Szilvi néni megérdemli az elismerést. Nagyon hálásak vagyunk neki.” 

Az alapítvány, amely az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek, fiatalok és szüleik segítésére jött létre, hagyományteremtő szándékkal hirdette meg a díjat a diabéteszes gyerekeket szeretettel fogadó intézmények és az elhivatott, gondoskodó pedagógusok elismeréséül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában