Fennállásának 400. évfordulója

2022.06.15. 18:00

A Bethlen Gábor Kollégium ünnepén - Vasi delegáció utazott Erdélybe

Vas megyéből is delegáció utazott a romániai Fehér Megyei Magyar Napokra a Bethlen Gábor Kollégium fennállásának 400. évfordulója alkalmából.

Merklin Tímea

A vasi delegáció Erdélyben

Forrás: VN/Vas megyei önkormányzat

A magyar napok programja a vasiak számára Felvincen kezdődött, ahol a hivatalos megnyitón beszédet mondott Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a delegáció vezetője. Másnap Nagyenyedre utaztak. A kollégiumot Erdély első egyetemeként 1622-ben alapította Bethlen Gábor, eredetileg Gyulafehérváron, de az az épület az 1658as török-tatár dúlás során megsemmisült, I. Apafi Mihály fejedelem 1662-ben építtette újjá Nagyenyeden. A vasiak gyermekkönyvcsomagot ajándékoztak a Bethlen Gábor Kollégium óvodásainak, Gyulafehérváron meglátogatták az érseki palotát, a székesegyházat, a várat, Márton Áron püspök szobáját. Torockón néptáncosok fellépését látták. Ötven garnitúra ágyneműhuzatot ajándékoztak a felvinci szociális otthonnak, és részt vettek a magyar napok rendezvényén, a Bethlen Gábor Kollégium jubileumi ünnepségén és gulyásfőző versenyén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában