Vádemelés

2022.06.22. 15:00

Akciófilmbe illő jelenetek - Két moldáv férfi ellen emeltek vádat, akik segítették az osztrák-magyar határnál lövöldöző embercsempész menekülését

Két moldáv férfi ellen emeltek vádat, akik segítették egy külföldi embercsempész menekülését. A vádlottakat ismeretlen személyek szállították az országba, hogy az embercsempészt kimenekítsék. A körmendi rendőrök közúti ellenőrzés során fogták el őket.

Vas Megyei Főügyészség

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A Szombathelyi Járási Ügyészség bűnpártolás vétsége miatt emelt vádat azzal a két moldáv férfival szemben, akik a vád szerint egy embercsempésznek nyújtottak segítséget abban, hogy a hatóságok elől meneküljön. 2022 januárjában két külföldi férfi 13 afgán személyt szállított az osztrák-magyar határhoz, azért, hogy segítsenek nekik az államhatár tiltott módon történő átlépésében. Amikor átértek Ausztriába, ellenőrzésre nem álltak meg, az osztrák határőröknek el kellett ugraniuk az embercsempészek járműve elől. A nagy sebességgel haladó autó később egy földúton lesodródott az útról és felborult. Az egyik embercsempész a hatóságok üldözése elől Magyarország területére szökött vissza, melynek során az osztrák katonák járművére 2-3 lövést is leadott. A fegyveres férfi ezt követően erdős területeken bujkált, majd segítséget kért a további meneküléshez. 

Ennek érdekében ismeretlen személyek a két vádlottat Magyarországra hozták, a költségeik fedezésére pedig 7.600 eurót adtak át. A 2 bűnpártolással vádolt moldáv férfiak a meneküléshez egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsit vásároltak és az embercsempésszel együtt elindultak, amikor 2022. január 19-én a rendőrök Körmenden közúti ellenőrzés alá vonták őket. A járőrök a lövöldöző embercsempészt azonosították az autó egyik utasaként. A Szombathelyi Járási Ügyészség a bűnpártolást elkövető vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés, Magyarország területéről történő kiutasítás és vagyonelkobzás kiszabását, továbbá az elkövetéshez használt gépjármű elkobzását indítványozta. A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában