Jelentős díjjal tértek haza

2022.06.15. 15:00

Sikert hozott a feszes, elegáns előadásmód - Három vasi táncos legényt díjaztak

A Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának szarvasi döntőjén Vas megye képviseletében három legényke lépett színpadra. Mindhárman jelentős díjat, Országos Kisbokrétás címet kaptak.

Merklin Tímea

Kővári Barnabás, Molnár Bence és Völgyi András Barnabás

Forrás: VN/Molnár Péter

Az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesületnek ezen az eseményén Kővári Barnabás, Molnár Bence és Völgyi András Barnabás hoztak szereplésükkel nagy sikert Szombathelyre. A fiúk a Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola növendékei, a Vasi Kislegényczéh, valamint a Bariska-Möndölecske és Berke csoportok tagjaiként a márciusban rendezett soproni válogatóról jutottak el a Békés megyei Szarvasra, ahol tizenötödik alkalommal mérettek meg az ország legkiválóbb gyermeknéptáncosai. Molnár Péter tanítványai két-két produkcióval mutatkoztak be a közönség és a hétfős zsűri előtt. A kötelező táncukat saját régiójukból vihették, és emellett a Kárpát-medence valamely más tájának szabadon választott férfi táncát is előadhatták. 

Völgyi András és Kővári Barnabás pénteken vasi táncokkal – söprűssel, kanásztánccal és sapkatánccal – lépett színpadra, míg Bence rábaközi, szanyi dussal örvendeztette meg a jelenlévőket. Hiteles és meggyőző előadásuk után a fiúk bizakodva várhatták a szombati folytatást, amikor Kővári Barnabás és Molnár Bence az erdélyi Küküllő-vidék virtuóz legényes táncaival – magyarszentbenedeki vénessel és pontozóval –, Völgyi András pedig a székelyföldi Felcsík férfi táncaival – zsukával és verbunkkal – szerepelt. A legények előadásában a férfi táncok feszessége, keménysége mellett megjelent az elegancia és a játékos előadásmód is, valamint a táncosok talpa alá muzsikáló Tarsoly Zenekarral történő kitűnő együttműködés. Az összhatás hozta a nagyszerű eredményt, hogy mindhárom vasi legény a fesztiválon elnyerhető Országos Kisbokrétás cím birtokosaként térhetett haza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában