Régészet

2022.07.14. 18:57

Római kori temetkezések kerültek elő Szombathelyen - fotók

vaol.hu

Forrás: Facebook/Savaria Múzeum

A Savaria Múzeum Régészeti Osztályának hivatalos közösségi oldalán arról számoltak be, hogy Szombathelyen, a Szent Márton út mellett, egy beruházáshoz kapcsolódó megfigyelés során római kori temetkezések kerültek elő.

- Ezen a Savariától keletre fekvő területen haladt keresztül az az Arrabona (Győr) felé vezető út, amelynek két oldalán húzódott az egykori sírmező. Az úgynevezett keleti temetőt folymatosan használták, de főleg a késő-római korban temetkeztek ide. Valószínűleg itt, a keresztény közösség temetőjében volt a mártírhalált halt Szent Quirinus nyughelye is. A hosszú használatra utal, hogy a savariai keresztények sírjai mellett, népvándorlás - és középkori temetkezések is kerültek elő.

A halottakat ritkábban szarkofágokban, gyakrabban kőlapokból vagy téglából falazott koporsókban hantolták el, ezeket gyakran háztető alakban fedték le. A sírok viszonylag sekély mélységben kerültek elő, az évszázadok keresztül történő használat során a temetkezések többségét kirabolták, a sírépítményeket tönkretették - áll a bejegyzésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában