A nyomon követés a cél

2022.07.19. 18:30

Ön látott már testközelből gólyát? Vas megyében ötszázan már igen - Íme a gyűrűzés kulisszatitkai - fotók

Több mint félezer ember volt kíváncsi a Vas megyei településeken zajlott gólyagyűrűzésre, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vasi csoportja szervezett.

Merklin Tímea

Forrás: Gál Jenő

Szombathelyen öt, Toronyban-Nardán négy-négy, Bucsuban három gólyafiókát gyűrűztek meg, de jártak Náraiban és Bükön is. A jáki három kisgólya olyan fiatal volt, hogy úgy ítélték meg, hogy még jobb, ha nem kapnak gyűrűt. Kóta András, a madárgyűrűzés résztvevője elmondta, a legtöbb helyen az oszlopok hét-nyolc méter magasak - ahol áramvezeték van, csak eon-os kocsival lehet dolgozni -, de Répcelakon a 17 méter magas oszlop tetejére a tűzoltók emelőkosarának segítségével jutottak fel.

A gólyagyűrűzés célja, hogy szeretnék nyomon követni a Vas megyében kelt gólyák útját, vonulását és visszatérését. A gólyák a fém gyűrű mellett egy messziről, távcsővel leolvasható azonosítási jelet is kaptak. Az akciót meghirdették, így a vasi településeken összesen több mint ötszáz érdeklődő gyűlt össze, hogy megnézzék az oszlop tetejéről dobozban lehozott gólyafiókákat.

 

- A gyerekeknek óriási élmény, hogy megsimogathatják, de a felnőtteknek is érdekes, hiszen testközelből nem nagyon láthatunk gólyát – mesélte Kóta András, aki minden alkalommal negyedórás kiselőadást is tart az érdeklődőknek a gólyák fejlődéséről.

Amint megtudtuk, a fiókáknak ilyenkor két ösztöne működik: ha szülő jön, ki kell nyitni a csőrt; ha veszély van, le kell lapulni. Ez utóbbit használják ki: ha a gyűrűző közeledik, ő tűnik veszélynek, a kisgólya lelapul, könnyen betehető a dobozba, és lehozható úgy, hogy nem esik ki, nem ugrik ki, és ugyanígy vissza is lehet tenni. A fiókák csak akkor állnak lábra megint, ha a gyűrűzők elmennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában