Egyháztörténész

2022.07.13. 11:00

Papgyilkosságok a diktatúra időszakában - Dr. Soós Viktor Attila tartott előadást Pinkamindszenten

Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja tartott előadást Papi sorsok a határsávban a kommunista diktatúra időszakában címmel.

Tóth Judit

Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja három életutat tárt a közönség elé

Forrás: Szendi Péter

A történész három papi élet­utat tárt az érdeklődők elé. Elsőként Szabó Ernőről, Pinkamindszent néhai plébánosáról esett szó, aki 1946 után azért küzdött, hogy a helyi iskolát ne államosítsák, többször fordult a miniszterelnökhöz is ez ügyben. 

– Pinkamindszentet és térségét már a trianoni békediktátum hatásai is rendkívül érzékenyen érintették, gyakorlatilag megpecsételődött a település sorsa, de az 1945 utáni időszak még nehezebb volt, hiszen a kommunista diktatúra kiépülésével le­ereszkedett a vasfüggöny. Zárt lett a világ, erre sokan emlékeznek még – mondta elöljáróban dr. Soós Viktor Attila, aki Szabó Ernő pinkamindszenti plébános életrajzának rövid ismertetése után kimondta: a kommunista diktatúra idején emberek tűntek el, haltak meg úgy, hogy egyszerűen nyomuk veszett, és hét-nyolc évtized távlatából sem tudható, hogy mi történt velük. 

– Szabó Ernő tizenhat évig szolgált Pinkamindszenten, 1947. május 7-én hunyt el. A halálakor kiadott particédula szerint váratlanul. Aki ismeri az akkori kort, pontosan tudja, hogyan kell a sorok között olvasni, de sok esetben nehézséget okoz egy-egy haláleset feltárása, hiszen a nyomokat mindenütt eltüntették. A kommunista diktatúra tudta, hogy az ifjúság nevelése, kézben tartása mennyire fontos, azért is lett gyanús mindenki, aki velük foglalkozott. Szabó Ernő plébános kiállt az egyházi iskola mellett, talán ez nem tetszett a hatalomnak – tette hozzá a kutató. 

Másodikként Harangozó Ferenc plébánosról, Szentpéterfa szülöttéről volt szó, akit 1948-ban kémkedés vádjával előbb halálra, majd 25 éves Gulagon letöltendő kényszermunkára ítéltek. Az volt a bűne, hogy rajta keresztül a szentpéterfaiak segítettek azoknak, akik a kommunista diktatúra szorításai elől Nyugatra akartak menni, mert itt börtön vagy halál várt volna rájuk. 

– A szovjet katonai bíróság meghallgatásán elhangzott a következő mondat: magukat, papokat tulajdonképpen ki kellene irtanunk – mondta az előadó, majd így folytatta: – A 2010-es évek végén a magyar és az orosz kormány megegyezett arról, hogy az annak idején a Szovjetunióba hurcolt hadifoglyok nyilvántartó kartonjainak digitális változatát megkaphatjuk. Harangozó Ferencről akkor tudtuk meg, hogy 1956-ban térhetett haza, de a forradalom után Nyugatra távozott, 1971-ben pedig Mindszenty József bíboros titkára lett. 

Végül harmadikként az előadás zárórészében Brenner János rábakethelyi káplán 1957-es brutális meggyilkolása volt a téma, amelynek kapcsán dr. Soós Viktor Attila megjegyezte: minden egyes halálesetben vannak még rejtélyek, így ebben az ügyben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában