Mozgalmas

2022.08.23. 18:30

A Burgenlandi Magyar kultúregyesület megszervezi a nyarat: kirándulás, kincskeresés, nyelvi tábor

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szinte minden hétre szervez programot a tartományban élő fiataloknak és felnőtteknek.

Horváth László

Forrás: VN/www.bukv.at

Kirándulás az anyaországba, kincskeresés, tenisz- és nyelvi tábor, színjátszó foglalkozások – csak néhány közösségi esemény, amelyet a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Egyesület szervezett. Facebook-oldalukon pedig rendszeresen adnak tájékoztatást, hogy éppen merre járnak, mint csinálnak. Idén többségében német anyanyelvű gyerekek vettek részt a zalakarosi táborban, akik szabadon választható tantárgyként tanulják a magyart. Ezért Pados Csilla a Kéttannyelvű Szövetségi Gimnázium magyar és biológia szakos tanárnője játékos gyakorlatokat választott a tanításhoz. Délutánonként a szórakozás sem maradhatott el, így a szabadidejükben is használhatták a tanultakat. 

– A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 1968-os megalakulása óta szervezi meg nyári nyelvi táborait – közölte Sulyok-Nagy Alexandra, az egyesület munkatársa. – Az elmúlt fél évszázadban több mint ezer burgenlandi gyermek vett részt a programon. Ma már közülük sokan a magyar népcsoport idősebb generációjához tartoznak, akik a saját gyermekeiket is rendszeresen küldik a táborokba. Az úti cél legtöbbször a Balaton és környéke, de a diákok táboroztak már az Őrségben is. Aktívan telik a nyár, hiszen szinte minden hétre szerveztek különféle programokat. A kínálat az eseményeket és a tevékenységeket tekintve sokrétűek. Eddigi tapasztalatok szerint az élménynyár sikeres, szeretnék a jövőre nézve folytatni, lehetőség szerint bővíteni. A tervek szerint ősszel folytatják a Pannon Kulináris sorozatukat, illetve a borkóstolót. 

Forrás: VN/www.bukv.at

Megtudtuk, az egyesületnek jelenleg közel nyolcszáz tagja van. Sulyok-Nagy Alexandra kitért fő célkitűzéseikre is. Az alapításkori elvek ma is érvényesek: a burgenlandi magyarok jogainak megóvása; a magyar nyelv és kulturális örökség fenntartása és ápolása. Ezen belül hagyományőrző művészeti együttesek támogatása; társasági összejövetelek, előadások, kirándulások szervezése. Fontos a magyar nyelv iskolai oktatásának segítése; tudományos és művészeti értékek feltárása és újak létrejöttének segítése. Az elmúlt években, évtizedekben baráti kapcsolat alakult ki más országok magyar nemzetiségével. Jó kapcsolatot ápolnak az összes többi helyi népcsoporttal.  Az egyesület székhelye Felsőőrött (Oberwart) található. A tevékenységük egész Burgenland területére kiterjed. A programokra az egyesület elérhetőségein lehet jelentkezni, amely a www.bukv.at oldalon megtalálható. 

Forrás: VN/www.bukv.at

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában