Segítség

2022.08.16. 18:30

Áramkedvezmény az elektromos gyógyászati segédeszközt használóknak

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek.

Bege Botond

Forrás: Unger Tamás

A társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, mopedet használó mozgássérültek, és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kWh-val megemelt kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áramárra. Tehát egy olyan család, amelynek tagja ilyen kedvezményre jogosult, az átlagos 2523 kWh/év áramfogyasztáson felül további 1697 kWh/év áramot fogyaszthat a rezsicsökkentett áron. A kedvezményt igénybe vevő háztartások éves szinten így akár 60 ezer forintot is megspórolhatnak – áll a kormányhivatal közleményében. 

Szabó Bianka, aki elektromos mopedet használ, lapunk megkeresésére elmondta, nagyon jó dolognak tartja, hogy van ez a kedvezmény, hiszen a mai mopedeket, amelyeknek az akkumulátorai jónak mondhatóak, még így is öt-tíz kilométerenként tölteni kell, ami, ha valaki naponta használja a városban kisebb-nagyobb távolságokra, még úgy is érezhetően megnöveli a kiadásokat. 

– A mindennapi élethez szükséges dolgok mellett, amelyek most már egyre drágábbak, nagyon jól jön ez a kis segítség. Szerencsére, míg a régebbi akkumulátorok nagyon sokat fogyasztottak, a mostaniak már lényegesen kevesebbet. Viszont így is sokan meg fogják érezni a kedvezmény eredményét, főleg azok, akik napi rendszerességgel használnak efféle segédeszközöket – tette hozzá Bianka. 

A közleményből kiderül továbbá, hogy a kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony fennállását, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán (augusztus 1-től július 31-ig) bármikor benyújtható.

– Sajnos hallottam olyat is, hogy sokan kénytelenek kevesebbet használni az eszközeiket a megnövekedett árak miatt, legfőképpen azok, akik egyedül élnek és tartják fenn magukat. Nekik biztosan sokat fog jelenteni a kedvezmény miatt megmaradt plusz pénz. Összességében egy nagyon jó dolognak tartom, hogy majdnem az elsők között gondoltak ránk, akiknek létszükséglet az elektromos eszközök használata, hiszen például nekünk a tömegközeledés használata sem olyan egyszerű, ezért sokan rá vannak kényszerülve az efféle eszközeikre. Azokról nem is beszélve, akik például oxigén koncentrátort kénytelenek használni – mesélte Bianka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában