Történelmünk egyik legfényesebb pillanata

2022.08.28. 19:39

Az 1532. évi ostrom befejezésére emlékeztek a Jurisics-vár Lovagtermében - fotók

Tóth Kata

Vámos Zoltán Vas megyei főispán a Lovagteremben

Forrás: Szendi Péter

A Kőszegi Ostromnapok záróeseményén Vámos Zoltán Vas megyei főispán mondott ünnepi beszédet. A török ostrom 490. évfordulóján történelmi emlékülés helyszíne volt a Jurisics-vár-KÖSZ-ház. Az azt követő ünnepségen a lovagteremben Básthy Béla polgármester köszöntötte a jelenlévőket, és megköszönte mindenkinek a segítségét, aki az Ostromnapok rendezvényébe bekapcsolódott. 

– Kőszeg különleges – jelentette ki Vámos Zoltán, majd meg is magyarázta a kőszegi identitás eredőjét: az ott élők élők öntudata abból a páratlan történelmi hagyományból gyökerezik, ami egyedülállóvá teszi a települést hazánk történelmében. Ennek egyik legfényesebb pillanata volt 1532 augusztusa. 

Forrás: Szendi Péter

Jurisics Miklósról, „akinek a neve a magyar, az osztrák és a horvát történelemkönyvekben is aranybetűkkel szerepel”, úgy emlékezett: maroknyi serege élén védte Kőszeget, hogy időt nyerjenek a keresztény fejedelmek seregeik összegyűjtésére. Mélyen megélt hitét, hűségét, rendkívüli katonai és diplomáciai felkészültségét, emberi tartását méltatta. Bátorságát, amivel felismerte, hogy nemcsak egy várért, városért felelős, hanem helytállásával egy civilizáció sorsát is őriznie kell. Mint mondta, hősiességüknek köszönhetjük, hogy ma szabad országban élhetünk és szabadon emlékezhetünk rájuk. A Zora Horvát Nemzetiségi Énekkar dalcsokorral készült az ünnepségre.

Forrás: Szendi Péter
Forrás: Szendi Péter
Forrás: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában