Gyémánt emlékdiploma

2022.09.09. 17:00

Hatvan évvel ezelőtt diplomázott a körmendi Bogáth Józsefné Erzsi néni

Hatvan évvel ezelőtt diplomázott a Soproni Felsőfokú Óvónőképző Intézetben a körmendi Bogáth Józsefné. Erzsi néni a jeles jubileum alkalmából gyémánt emlékdiplomát vehetett át a jogutód intézményben.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kara nevében köszöntötték Bogáth Józsefnét, aki 1962-ben tett államvizsgát az intézményben. Erzsi néni negyvenegy évet töltött az óvónői pályán: a munkát a kemenessömjéni Állami Gyermekotthonban kezdte. Később Rábahídvégen és Nádasdon lett óvodavezető, majd 1969-től 2003-as nyugdíjazásáig a körmendi Dienes Lajos Óvodában dolgozott, ahol 21 évig szintén vezető volt. 

- A két csoportos óvodát öt csoportossá fejlesztettük, a bővítést a fenntartó és az óvodások szüleinek jóvoltából tudtuk megvalósítani. A pincerész átalakításával óvodai tornatermet alakítottunk ki, a gyerekek nagy örömére - mesélte a nyugdíjas óvónő, aki egész életében elkötelezettséget érzett, hogy a gyermekek tündérvilágában taníthasson, nevelhessen és szerethessen. Édesapja ugyanis a második világháborúban eltűnt, idővel halottá nyilvánították, neki is adózott, rá is emlékezett ezzel. 

Munkáját a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása miatt az Országos Roma Önkormányzat parlamenti dicsérettel ismerte el, Körmend Város Önkormányzatától pedig Arany oklevelet vehetett át több évtizedes óvónői munkájáért.

Erzsi néni és férje két gyermeket neveltek, mindketten pedagógusok lettek. Fiuk, Péter középiskolai tanár, lányuk, Réka logopédiai tanár. Négy unoka is van a családban: Fanni rezidens orvos Budapesten, a Honvéd Kórházban, Flóra, a Károli Gáspár Református Egyetem harmadéves szociológus hallgatója, Mátyás most kezdte a Budapesti Corvinus Egyetemet gazdálkodás és pénzügy szakon, a legkisebb, Benedek a fővárosi Jedlik Ányos Gimnázium diákja. 

Bogáth Józsefné nyugdíjba vonulása után is összefogja a körmendi óvodák egykori dolgozóit. Vezetője a Körmendi Óvodai Nyugdíjas Klubnak, emellett elnökségi tagja a Vas Megyei és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének.

Erzsi néni a felsőfokú óvónői oklevél megszerzésének ötvenedik évfordulóján aranydiplomát kapott, ezt Körmend város októberi 28-ai ünnepségén Bebes István polgármestertől vette át 2012-ben. Most, a gyémánt emlékdiplomát dr. Varga László, a Soproni Egyetem dékánja adta át neki, a hozzá járó virágot pedig Benedek Elek oldalági leszármazottjától, Benedek Huszár Botondtól kapta. - A szeretet nem azért van ingyen, mert nem ér semmit, hanem azért, mert megfizethetetlen - mondta Bogáth Józsefné az ünnepségen, mert ez az idézet az ő hitvallása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában