Összetartozás

2022.09.18. 17:30

Nemzetek összefogásának szent jelképe - Ünnepi szentmisét tartottak a rönöki Szent Imre templom újraszentelésének harmincadik évfordulóján - fotók

A magyar és német nyelvű misét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és Ägidius J. Zsifkovics kismartoni megyéspüspök celebrálta.

Tóth Judit

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A felszentelés harmincadik évfordulóján szó esett a Szent Imre templom történetéről, amely helyén már az Árpád-korban is templom állt, de egy viharkár miatt 1898-ban le kellett bontani. Az új templom alapkövét 1902. november 9-én tették le. A trianoni békeszerződést követően a templom néhány méterre került az új határtól, de magyar oldalon maradt. 1945 után - mivel a határsávban volt - megtiltották a híveknek a templom látogatását. A határőrség akkoriban magasfigyelőként használta a templomot. A szomszédos burgenlandi települések lakossága szomorú szemmel nézte az épület pusztulását, és amikor a politikai helyzet lehetővé tette, mozgalom indult a templom megmentésére. 

1990. március 12-én Szombathelyen írta alá a magyar, illetve az osztrák kormány azt az egyezményt, amely a rönöki Szent Imre templom megközelíthetőségéről szólt. A torony keresztjét II. János Pál pápa 1990. augusztus 19-én szombathelyi látogatásakor áldotta meg. A felújított templomot 1992. szeptember 22-én szentelték fel. Az ünnepi szentmisét akkor dr. Konkoly István szombathelyi és dr. Stefan László kismartoni megyéspüspökök vezették. A mostani ünnepi alkalmon dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és Ägidius J. Zsifkovics kismartoni megyéspüspök adott hálát a templomért, ahová osztrák, magyar és szlovén hívők is érkeztek szép számmal. Pékó Tamás, Rönök polgármestere az ünnep kapcsán így fogalmazott: -Ma is aktuálisak dr. Konkoly István püspök szavai, miszerint legyen a templom a népek, nemzetek összefogásnak szent jelképe. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a megértés, az elfogadás manapság inkább az értékek feladását és a meghátrálást jelentik. 

 

- Levetjük azokat az értékeket, amelyek megtartottak évszázadokon, évezredeken keresztül, és valami olyat fogad el kényszeredetten a világ, főként Nyugat-Európa, amelyet soha senki nem mért meg, nem próbált ki. Meggyőződésem, hogy bajainkra ma is a kereszténység jelenti a megoldást, hiszen a kereszténység nem a kizárólagosság vallása, hanem az egyensúlyé a földi és égi élet között - mondta a képviselő, majd arról is beszélt, hogy a Vas Megyei Értéktár beemelte értékei közé Rönököt, de nem az épített, hanem a kulturális örökségek közé. A délutáni kultúrprogramokra a Rönökért Közhasznú Egyesület nyert pályázati támogatást. Ajándékkal köszöntötték V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztost és Kevy Albertet, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökét, valamint Mesics Ferencet, aki Vas megye SportKicsiAttaséja lett, és jövő héten az országos döntőben bizonyíthat.   
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában