Repülőnap

2022.09.18. 16:43

Szédítő volt nézni is a levegőben pörgő repülőt - Gripenek húztak át a szombathelyi reptér felett - fotók

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Vasárnap beindult a Szombathelyi Repülőklub által szervezett családi repülőnap, megtartották a programokat, amik szombaton a hideg-szeles időben elmaradtak. A derűs őszi napsütésben sorra szálltak fel a repülőgépek az utasokkal, a gyerekek játékrepülőt dobáltak. Nekifutott az airshow-nak Vári Gyula repülőtiszt a kék-sárga JAK-52-essel, ami erős műrepülőképességgel megáldott kép, és elképesztő légi manővereket hajtott végre közvetlenül a repülőtér felett. Láttunk orsót, legyezőt, pörgésből függőleges zuhanást is a felhőháttér előtt. 

Megmutatták fegyvereiket a Kecskemétről indult JAS-39 Gripenek, a szuperszonikus vadászgépek először párban, aztán szólóban húztak át a szombathelyi repülőtér felett. A harci madarakat Oláh Dániel főhadnagy és Szarvas Dávid főhadnagy vezették, akiknek rádión bemondott köszöntőjét kihangosították: üdvözölték a szombathelyi reptér közönségét, mielőtt bezúgtak a fejek fölé. A vadászbombázók alacsonyan húztak el, megvillantva a rájuk szerelt rakétákat, és a repteret elhagyva bekapcsolták a teljesítménynövelő utánégetőket, így a nézőktől messzebb ropogott a levegő. A rendezvényen képviseltette magát az MH 12. 

 

Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a Soproni Történelmi Baráti Kör hadijátékot játszott színházi fegyverekkel, és a tábori életükbe is belekóstolhattunk. Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj és a 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonái harcászati gyakorlatot mutattak be, amelyet Sásdi Imre alezredes közvetített. A területre konvoj érkezett, amely akadályba ütközött, tűzpárokban mozogva leküzdötték a kis erejű ellenséget, a közelharc után fedező mozgással visszatértek a gépjárművekhez, és elhajtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában