Saját forrásból

2022.10.24. 15:44

Még egy kápolna megújult Jánosházán - 1884-ben épült, az utóbbi években nem használták

Szent Vendel-kápolnájának felújításáról már beszámoltunk. Kiss András polgármester ezúttal a temető kápolnájának rekonstrukciójáról adott hírt: a múlt héten befejeződtek a Gombár család kriptájának is helyet adó, egykor ravatalozóként is működő épület felújítási munkálatai.

Forrás: Szendi Péter

Önkormányzati forrásból, megközelítőleg 1,3 millió forintból készülhetett el a temető kápolnájának teljes külső felújítása. A helyszínen Kiss András polgármester vezetett körbe minket. - A lábazatot körbevasaltuk és betonoztuk, levertük a rossz vakolatot, hálóztunk, gletteltünk, festettünk – mutatta be a szépen felújított kis kápolna minden szegletét. Hozzátette: közösségi összefogásból valósult meg a felújítás, ugyanis csak a tetőn végzendő bádogosmunkára kértek fel vállalkozót, a többi munkát a város foglalkoztatásában álló emberek végezték el. 

A magasabb pontok eléréséhez szükséges állványzatot egy helyi vállalkozó ingyenesen ajánlotta fel számukra, így nyerte el végső formáját egy hónap alatt a kápolna. Az épület oldalán tábla jelzi: kriptájában nyugszik a Gombár család – a felújítás óta már a hozzátartozók is jártak ott, friss virág díszíti az újonnan lefestett virágtartót.

Forrás: Szendi Péter

Kiss Andrástól megtudtuk: az 1884-ben épül kápolna csaknem 130 évig állandó használatban volt, korábban ravatalozóként működött, ám 2014-ben az előző városvezetés megterveztette az új ravatalozót - azóta nem használták a kápolnát, ez vezetett az állaga leromlásához. Kiss András szeretné, ha  a ravatalozás visszakerülne a kápolnába, a jelenlegiben pedig urnafal, pihenőpad és egy mécsesek elhelyezésére alkalmas műtárgy kapna helyet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában