Mintegy ötven kiállító

2022.10.26. 14:07

Mi a pálya? A jövőjük a tét - Gyakorlati bemutatókkal is készülnek a kétnapos pályaválasztási és képzési kiállításon - fotók, videó

A megyében működő középiskolák, felsőoktatási intézmények és felnőttképzők mutatkoznak be szerdán és csütörtökön a Pályaválasztási és Képzési Kiállításon. A Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikumában negyven standnál mintegy ötven kiállító vonultatja fel szakképzési kínálatát.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

A Vas Megyei Kormányhivatal népszerű rendezvénye a PályaInfo: 24. alkalommal hívták már a hetedik és nyolcadik osztályosokat, a középiskolák végzőseit és azokat a felnőtteket, akik pályamódosításon gondolkodnak. A kormányhivatalt képviselve Murai Adrienn elmondta: a negyven stand közül 34-nél középfokú képzőintézmények – technikum, szakképző iskola vagy gimnázium –, hat standnál egyéb piaci szereplők, képzők jelentek meg, a duális képzés miatt cégek is jelen vannak. A pavilonokkal benépesült térben a középfokú oktatási és piaci képző intézmények a tájékoztatáson – oktatott szakmák, képzések, a beiskolázás feltételei – túl szemléletesen, élményszerűen adnak képet az oktatott szakmákról, arról, hogy mi folyik az iskolán belül.

Körbejárva a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál fotófalat, a Magyar Honvédség standjánál egy hatástalanított AK 63D gépkarabélyt láttunk. Utóbbit alkatrészeire szedték a katonák, amit ottjártunkkor érdeklődve néztek körmendi iskolások. Kadétprogramjukról, ösztöndíjas lehetőségükről és az önkéntes katonai szolgálatra való jelentkezés feltételeiről is beszéltek a szombathelyi toborzóiroda munkatársai. A VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum szakmáikhoz kapcsolódó kreatív játékokkal készült: meg kellett keresni például a hibás és a jó terítés közötti különbségeket – a jó megfejtésekért apró nyeremények jártak Szép Rékának és Horváth-Kiss Nórának Zsigmond Boglárkától. A zrínyis lányok az egész délelőttöt arra szánták, hogy információt gyűjtsenek be. Dr. Sárayné Süle Gabriella igazgató új lehetőségükre, az okleveles technikus képzésre is felhívta a figyelmüket. A VMSZC Savaria Technikum nagy standjánál a fiúk, lányok áramkört építettek. 

Az iskola duális partnere a közlekedésautomatikai technikus és a vasúti járműszerelő képzésben a MÁV. Vezető mérnökük, Mikita Attila felügyelte az elektronikai építést, ami kézügyességet és gondolkodást is igényelt. A kiállításnak helyet adó iskola standjánál fodrász, kozmetikus, fitnesz-wellness bemutatót is végig követtünk. Divat-, jelmez- és díszlettervező technikus képzésük új – akit érdekelt, az leülhetett „tervezni”, rajzolni egyéni ötletek alapján. A nyolcadikos séi Talasz Tímea célirányosan oda tartott, de a gimnáziumokat is körbejárta. Linzert ragasztottak az ott tanuló lányok – Horváth Csenge és Hajdu Hanna – a Sárvári Turisztikai Technikum pultjánál. Hevér Mihályné igazgatótól megtudtuk, 25 éve van szakképzés ebben az ágazatban Sárváron. Viszonylag kis iskola az övék, jó felszereltséggel, szép környezetben. Úgy fogalmazott: a munkaerőpiac kéri a városban a szakembereket. 

Nem messze tőlük a KASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikumnál mézeskalácsot díszítettek és linzerkarikát töltöttek a látogató kőszegi Dr. Nagy László EGYMI-s gyerekek: Baranyai Csenge, Sipos Napsugár és Baranyai Mandula. Tauber Dorina pék-cukrász tanuló adta nekik az instrukciókat. Szemben a kőszegi evangélikus középiskola, a TEKI standjánál egy életnagyságú, igaz nem hús-vér ló és komplett baromfiudvar várta a diákokat. Iskolájuk sokszínűségét, a „termőföldtől az asztalig” szemléletet akarják bemutatni. Amit a mezőgazdasági képzésükkel megtermelnek, azt a logisztikaival elszállítják, a turizmus-vendéglátásban tanuló diákjaik pedig elkészítik és feltálalják, mondta Mesterházy Balázs igazgató. Már tavaly is járt a standjuknál a szelestei Végh-Somogyi Bernadett nyolcadikos lányával. Waldorf-iskolába jár Somogyi Sára, álma, hogy lósuttogó lehessen. Egy ideje már tapogatóznak, merre kellene elindulni, hogy megvalósulhasson az álma.

Szerdán 18 óráig, csütörtökön 9-től 16 óráig várják az érdeklődőket a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikumába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában