Tízezrekbe kerül a szippantás

2022.10.13. 15:52

Tíz Észak-vasi település arra vár, hogy kiépüljön a szennyvízcsatorna-rendszer

Bük térségében tíz olyan település található, ahol még nem épült ki a szennyvízcsatorna-hálózat. Mesterházán és Tompaládonyban már készen vannak a tervek, a munka bármikor elkezdődhet.

Horváth László

Dohi Zsolt, Mesterháza polgármestere

Forrás: VN

- Várjuk már, persze, hogy nálunk is kiépítsék a szennyízcsatorna-hálózatot – mondja Mesterházán a polgármesteri hivatal előtt Bíró Mihály. – A szippantásért legutóbb tizennyolcezer forintot fizettem. A hat köbméteres derítő évente háromszor biztosan megtelik. Van az utcában egy család, ahol havonta negyvenkétezer forint kiadást jelent a szennyvíz elszállítása. 

- Falunknak, illetve Tompaládonynak mér kész tervei vannak – veszi át a szólt Dohi Zsolt, Mesterháza polgármestere. – A kivitelezés esetünkben bármikor elkezdhető. Reménykedünk, hogy erre már nem kell sokat várnunk. 

Bük térségében tíz olyan település van, ahol még nem épült ki a szennyvízcsatorna-hálózat. Az érintett falvak: Iklanberény Lócs, Mesterháza, Nemesládony, Sajtoskál, Simaság, Répceszentgyörgy, Tompaládony, Tormásliget és Tömörd.  

A vízszolgáltatást biztosító Soproni Vízmű Zrt.-nél lapunk megtudta, az önkormányzatok kérelmét a Belügyminisztérium elfogadta, így a keletkező szennyvizet a büki tisztítótelepre vezetik be.  

További három településen (Bő, Chernelházadamonya, Gór) esetében megoldódott a szennyvízkezelés. A várható fejlesztés során ezek a községek is kapnak lehetőséget a hálózathoz történő csatlakozásra. Ez a jelenleginél gazdaságosabb és a környezet szempontjából nagyobb védelmet biztosító megoldás lenne. 

A tájékoztatásból kiderült az is, hogy a térségben jelenleg mintegy 2500 lakosnak, illetve a településeken működő vállalkozásoknak, intézményeknek megoldatlan a szennyvízelvezetése, valamint a szennyvizének tisztítása. Az érintett önkormányzatok azonban a Vasivíz Zrt. és a Soproni Vízmű Zrt. ellátási területén találhatók. A két szolgáltató egymással összefogva támogatta a településeket a közös szennyvízelvezetési agglomeráció létrehozásában. A Belügyminisztérium ezt is elfogadta, ez ugyanis ez előfeltétele volt annak, hogy az önkormányzatok pályázatot nyújtsanak be. Erre azonban jelenleg nincs mód. Amennyiben lesz lehetőség, akkor a Soproni Vízmű Zrt. minden szakmai támogatást megad az önkormányzatoknak, hogy elérjék céljukat, azaz kiépüljön a csatornahálózat. 

A térségben 2021-ben fejeződött be négy település (Acsád, Meszlen, Vasszilvágy és Vát) csatornázása és alig néhány kilométerre innen, de már Győr-Moson-Sopron megyében folyik Nemeskér szennyvízelvezetésének kiépítése. A társaságnál bíznak abban, hogy a nehezebb gazdasági körülmények ellenére is tovább folytatódhat a közművesítés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában