Jubileum

2022.11.19. 17:30

Az emberi gondolkodás és a kéz ünnepe Körmenden

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Hölgyek Népfőiskolája Körmenden. A jubileum alkalmából kiállítást rendeztek a népfőiskolások: Lakner Gabriella, a csoport vezetője, valamint Biczó Lászlóné, Dienes Sándorné Lutár Istvánné és Kőteleky László mutatja meg egyedülálló munkáit a Városi Kiállítóteremben.

JT

Fotó: Jambori Tamas

A szépszámú közönséget Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Csáky Zoltánné, a Magyar-Finn Baráti Kör elnöke vette át a szót. 
- A népfőiskola ötlete Grundtvig dán evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki 1830-ban kezdte el szervezni a népfőiskolákat. Magyarországra a 19. század végére jutott el a mozgalom híre. Az 1920-as évek után mintegy hetven népfőiskola működött az országban: nem volt része a közoktatásnak, bár támogatott tanulási formát jelentett - kezdte a múltidézést Csáky Zoltánné, majd arra is kitért, hogy a második világháború után betiltott népfőiskolák 1988 táján indultak újra. 


A népfőiskolai rendszer az élethosszig tartó tanulást szolgálja, igaz ez Körmenden is, ahol harminc éve indult útjára a mozgalom. Az elmúlt három évtizedben a tagok előadásokat hallgattak és tartottak, és rengeteg témában tevékenykedtek: sütöttek, főztek, tartósítottak, reformkonyhával foglalkoztak, szabtak, varrtak, virágápolást és virágkötést tanultak, kozmetikai, bőrápolási, orvosi és természetgyógyászati ismereteket sajátítottak el, kötöttek, horgoltak, hajtogattak, gyöngyöt fűztek, szőttek, hímeztek, csipkét vertek és nem utolsósorban a család fontosságáról kezdeményeztek előadásokat.
- A jubileumi kiállítás az emberi gondolkodás és a kéz ünnepe. Láthatunk keresztszemes hímzéseket, hajtócsipkét, zsinórcsipkét, horgolt csipkét, foltvarrással készült munkákat, kötött, kézzel varrott babaruhákat és gyöngyfűzéssel készült ékszereket. Ezeket a technikákat sok-sok szakember tanította meg a népfőiskola tagjainak, illetve ők maguk is átadták egymásnak a tudásukat, így az egyes technikák magasszintű képviselőivé váltak - tette hozzá méltató beszédében Csáky Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában