Utánajártunk

2022.11.17. 07:00

Egyre többen szabadulnának meg kisállatuktól? – Tele vannak a menhelyek

A megnövekedett költségek miatt szabadulnak meg egyre többen a kisállatuktól? Utánajártunk, hogy Vas megyében mi a helyzet.

Bege Botond

Forrás: Cseh Gábor

Nemcsak a kutyák és más házi kedvencek élelmezése drágult meg az utóbbi egy évben, de például az orvosi ellátásukra is jóval többet kell fordítaniuk a gazdáknak, mint korábban. Szombathelyen egy általános vizsgálat kutyák esetében háromezer forint körül mozog, de van olyan klinika is, ahol több mint hatezer forintba kerül. A védőoltások ára négyezer és tízezer forint között változik, de van olyan oltás is, amely több mint tizenegyezer forintba kerül; a komolyabb műtétekről nem is beszélve, amelyekért akár több tízezer forintot is fizethetnek a kisállat-tulajdonosok. Ha el kell altani az állatot, akkor a kutya súlyától függően ötezer és nyolcezer forint közötti összeget kell fizetni ezért a megyeszékhelyen.

Megkérdeztük több vasi állatmenhely munkatársait: mit gondolnak, lehet-e összefüggés az állattartás költségeinek növekedése és a menhelyre beadott ebek száma között. Megtudtuk: az elmúlt időszakban majdnem az összes megkérdezett menhelyen nőtt a beadott kutyák száma, ám ennek pontos okát nem tudták megmondani. Valószínűnek tartják, hogy az állattartók anyagi okokból szabadulnak meg kedvenceiktől. A legtöbben „családi okokra” hivatkozva adják be a kutyájukat. Hogy ez pontosan mit is takar, nem tudni. A leggyakoribb indokok közé tartozik még az elköltözés vagy a társasházba való költözés is, ez utóbbi - mint megtudtuk - korábban is gyakori oknak számított.

A megkérdezett menhelyek többsége most is teljes kapacitással üzemel. Például a Szentgotthárdon a 140 férőhelyes menhely teljesen tele van, amint elvisznek két-három ebet, szinte azonnal kerülnek újabb lakók a helyükre. Ott a tavalyi évhez képest is sokat romlottak azt arányok, körülbelül kétszeresére növekedett a menhelyen élő állatok száma idén. Ez a tendencia elmondható a többi menhelyről is. Az állatvédők munkáját megnehezíti az a törvény is, amely az idén lépett érvénybe, és kimondja: a befogadott állatokat 45 nap eltelte után el lehet altatni. Összességében elmondható: a válsághelyzet sok ebtulajdonost kényszerít arra, hogy megváljon kedvencétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában