Jelentés

2022.11.16. 15:00

Évértékelő a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál: kevés csapadék, hódok, fejlesztések és szakemberhiány

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál szerdán évértékelőt tartottak: nagy meleg, kevés csapadék, hódveszély, projektek, szakemberhiány. Árvízvédelmi készültségre tavaly ősz óta nem volt szükség.

Bege Botond

Forrás: MW-archív

Az évértékelő jelentésből kiderül: a 2022-es év októberig tartó időszaka a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén alapvetően a sokéves átlagnál 3,2°C-kal melegebbnek bizonyult, a csapadék mennyisége  viszont döntő többségében - négy hónapot kivéve - a sokéves átlag alatt maradt.  Összesen 28 mm az összegzett éves csapadékhiány. Árvízvédelmi szempontból nyugodt időszakot hagyunk magunk mögött, a 2021. évi őszi felülvizsgálat lezárása óta nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni.

Az évértékelőn elhangzott:  szakemberhiánnyal küzd az igazgatóság, amelynek újabban a hódokkal is meg kell küzdenie. 

Kitértek a beruházásokra is. Az igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen mintegy 2,6 milliárd forint összköltséggel árvízvédelmi célú projektet valósít meg. A projekt első részében a Rába-völgyben, Szentgotthárdon, Körmenden és Sárváron kerül sor fejlesztésekre, melyek között árvízvédelmi támfal építése, mederbővítés, lefolyási viszonyok javítása és műtárgyfejlesztés is szerepel. A projekt második elemeként jelenleg zajlik  Kőszeg és Lukácsháza térségében a Gyöngyös-patak 11+940 - 16+030 km szelvények közötti átfogó mederrendezése is.

A működési területükön összesen hat védelmi raktárt tartanak fenn és üzemeltetnek. A védelmi készletek és védelmi eszközök felülvizsgálata is megtörtént. A raktárban tárolt anyagok és berendezések a védelmi szakaszokon az árvízvédekezéshez szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak. A védelmi raktárakban összesen mintegy 215 ezer zsákot tárolnak, s szükség esetén 11 db nagy, 17 db kis teljesítményű mobilszivattyú is áramfejlesztőkkel együtt áll rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában