Változások

2022.12.12. 18:28

Duplájára emelkedik az apanapok száma, új szabályokat hozott az országgyűlés

Több szabadsággal kapcsolatos döntést hozott múlt héten az országgyűlés. Duplájára nő az apanapok száma, bővülnek a felmondási tilalom alá tartozó esetek.

MTI

Duplájára emelkedik az apanapok száma, az érintettek a gyermekük születése után tíz munkanappal rendelkezhetnek. A szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. A gyermek hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság is megilleti a munkavállalót, amit kérésének megfelelő időpontban adhatnak ki. A gyermek nyolcéves koráig a szülők kérhetik a távmunkában vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. Az a munkavállaló, akinek hozzátartozója vagy a vele egy háztartásban élő gondozásra szorul, öt munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól. A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt az apasági szabadság, a szülői szabadság és a gondozói munkaidő-kedvezmény tartama alatt. A munkaadónak a jövőben részletesebb tájékoztatást kell adnia a foglalkoztatás feltételeiről. Ha valakit egy évnél nem hosszabb időre foglalkoztatnak, a próbaidőt a szerződés idejével arányosan kell meghatározni, ismételt próbaidő nem köthető ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában