Múltidéző

2022.12.31. 16:00

Így búcsúztattuk az óévet 1977 szilveszterén - Sok turista jött Vas megyébe, villanyoltással ünnepeltünk, 25 sült malac várt gazdára

Ugyan a hidegháború árnyékában zajlott le az óévbúcsúztatás 1977 szilveszterén Vas megyében, ennek ellenére megadták a módját az ünneplésre a vasiak. A korábbi évekkel ellentétben jóval több turista, jóval nagyobb csoportokban látogatták meg megyénk szállóit. Budapestről még mentesítő gyorsvonatokat is be kellett iktatnia a MÁV-nak. A virsli mellett a kocsonya volt a legkedveltebb szilveszteri étek. Éjfélkor mindenhol eloltották a lámpákat néhány percre, így köszöntve az újévet.

Kelemen Attila

Szilveszterezők 1977-ben

Forrás: Fortepan / Kereki Sándor

Népszerűek voltak a vasi szálláshelyek

1977 szilveszterére az azt megelőző évekhez képest jóval több turista búcsúztatta az óesztendőt Vas megyében. Ez elsődlegesen annak volt betudható, hogy lényegesen bővült 1977-ben a fizetővendégszoba hálózat. A szállodák mindenütt telt házat jelentettek. A szervezetten érkező nagy létszámú bel- és külföldi turisták foglalták le javarészt őket. A Claudiusban 60 fős osztrák csoport szállt meg, hogy Szombathelyen ünnepelhessen. Más nagyobb csoportok a büki fürdőétteremben, a Hotel Bükben, valamint Kőszegen a Szabóhegyi vendéglőben és az új Írottkő étteremben köszöntötték vidáman az új esztendőt. A sok száz egyéni turista az ország minden részéről érkezett, a külföldiek közül pedig a legtöbben Ausztriából, Csehszlovákiából, Jugoszláviából és az NDK-ból érkeztek. Annyi nagy volt az érdeklődés a szombathelyi szilveszterezés iránt, hogy a Budapestről induló személyvonatok valamennyi kocsija a Vasba utazók rendelkezésére állt, azaz nem volt zalaegerszegi „lekapcsolás”. Mentesítő gyorsvonatokra is szükség volt.

Szilveszterezők 1977-ben
Forrás: Fortepan / Kereki Sándor

105 mázsa virsli, 25 gazdára váró sültmalac

A Vas Megyei Élelmiszer Kereskedelmi Vállalatnál a szilveszteri árúellátás gondtalan volt. Vasban bőven volt virsli, szafaládé és kocsonyahús. Virsliből 105 mázsát értékesítettek az üzletek, szafaládéból 20, debreceniből 11 mázsa volt a készlet. Kocsonyát még újév után is főzhettek a háziasszonyok, a belevaló húsból mintegy 100 mázsa állt rendelkezésre. Nagy mennyiségű magyar pezsgő volt a boltokban, viszont a közkedvelt szovjet pezsgőből nem volt kellő mennyiség. Nem úgy a Vendéglátó- és Szálloda Vállalat éttermeiben: nekik elegendő szovjet pezsgőjük volt. A különböző vendéglőkben összesen 25 sültmalacot sorsoltak ki. Az éttermek asztalfoglalással üzemeltek.

Villanyoltással léptünk az újévbe

45 évvel ezelőtt az óév és az új esztendő egymást követő időpontjában felcsendült a magyar Himnusz a rádióban és a televízióban egyaránt. Ezzel ugyan nem mondtunk újat, ám akkoriban az volt a szokás, hogy eloltották a lámpákat néhány percre odahaza és a szórakozóhelyeken. Ezzel is kifejezve a mindenki számára fontos, ugyanazt jelentő évfordulón érzett áhitatot.

Szilveszteri trombitaárus
Forrás: Fortepan / Kereki Sándor

Havas volt az óévbúcsúztató

Jól is jött a meleg az otthonokban, illetve a szórakozóhelyeken, ugyanis havas volt az óévbúcsúztató. A napfényes időt hirtelen havazás váltotta fel. A megye nyugati részére Kőszegre és Szombathelyre förgeteggel érkezett a hó. Szombathelyen és Szentgotthárdon 4 cm vastag hó hullott, nagyobb mennyiséget Kőszeg-hegyaljáról jelentettek: helyenként elérte a 10 cm-t a hó vastagsága.

Karácsonyfatüzek okoztak gondot

Mivel a karácsonyfát díszítő égősorok (vagy ahogy akkoriban nevezték: villanyégőfűzér) nem voltak annyira biztonságosak, mint napjainkban, gyakoriak voltak a zárlat által keletkezett karácsonyfatüzek. Emiatt Sárváron és Szombathelyen is volt dolguk a tűzoltóknak.

Óévbúcsúztatás odahaza 1977-ben
Forrás: Fortepan

20 ezer forint járt az ÁB-bébiknek

Az újév első órájában az országban 22 gyermek született. Az Állami biztosító ügyeletén – az egészségügyi intézmények hivatalos jelentése alapján – készült összesítés szerint a főváros mindössze 2, a vidék viszont 20 állampolgárral, 13 lánnyal és 9 fiúval gyarapodott. Ezek az adatok szolgáltatták az alapot az Állami Biztosító „bébi-ügyeletének”, ahol hajnali 2 óra után a 22 gyermek közül közjegyző jelenlétében, az év első hivatalos sorsolásával kijelölték azt a két szerencsés újszülöttet, aki megkapta az ÁB hagyományos újévi ajándékát, a 18 éves korban pénzre váltható 200 ezer forintos életbiztosítási kötvényt. Őket nevezték abban az időben ÁB-bébiknek.

A szombathelyi Claudius ilyen környezetben fogadta a vendégeket
Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Ünneplés a hidegháború árnyékában

Az 1977 szilveszterére a külpolitika nagyban rányomta a bélyegét, ugyanis 1977 októberében járt le a szovjet-amerikai megállapodás, amelyet öt évvel korábban Brezsnyev és Nixon a hadászati fegyverek korlátozásáról kötött. Nem csak az országban, hanem Vas megyében is sokan aggódtak amiatt, hogy milyen irányt vesz fel a fegyverkezési verseny.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában