Évértékelő

2023.01.14. 15:42

Átadták rendelőt, a kempinget, takarékoskodnak - Bük polgármestere értékelte az elmúlt esztendőt

Több létesítményt is átadtak a városban tavaly, meghatározóak voltak a bükfürdői fejlesztések – Dr. Németh Sándor polgármestert kértük évértékelésre.

Merklin Tímea

Fotó: © Unger Tamás

Százötmillió forint vissza nem térítendő támogatással készült el - az Eötvös utca 2. szám alatti épület átalakításával és felújításával - egy modern egészségügyi intézmény. Az épületben felnőtt háziorvosi, fogorvosi, gyermek háziorvosi, illetve iskolaorvosi rendelés és védőnői tanácsadás érhetők el. Megújult az orvosi ügyelet és a mentőállomás is. A Magyar falu program révén három-három millió forintért tudtak új eszközöket beszerezni az alapfokú orvosi ellátásba és az orvosi ügyeletre is. A 105 millió forintos vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat önerőből egészítette ki.  

A bükfürdői városrészen a szennyvízátemelő kikerült a gyógyfürdő területéről, és több mint 2,5 kilométer hosszan kicserélték a szennyvízvezetéket. A beruházás 330 millió forint volt, amihez a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 315 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az önkormányzatnak.  

Dr. Németh Sándor kiemelte: elkészült a „Bükfürdő 2021" projektben a termelőkonyha és étterem, valamint a felújított kemping. Gazdagították a zöld területet, megújult a téli vizesblokk, készült új játszótér, grillpark;  kutyapark. A fürdőtér építése áthúzódó beruházás 2021-től 2023. március 1-ig tart.  

– A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a büki iparterület bővítését. A kapcsolódó közműberuházások 428 millió forintba kerülnek, amelyre támogatási igényt nyújtottunk be a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz, és el is nyertük. Még tavaly megvalósult a tisztított víz elvezetése a szennyvíztelepről, és ebben a hónapban elkészül az iszapvíztelenítő rendszer első üteme – mondta a polgármester. – A víztisztítási technológia megépítéséhez szükséges területet az önkormányzat már megvásárolta 51 millió forintért. A további műszaki munkák – beleértve a kutak, víztorony létesítését ­– a következő időszakban zajlanak átfogva három évet. 2024-ben vásároljuk meg a fejlesztéshez szükséges további területeket. Az önkormányzat biztosítja a százmillió forintot meghaladó általános forgalmi adó összegét a 2022-2024. évek városi költségvetése terhére, mivel arra a minisztériumi támogatás nem terjed ki.

– Az energiaválság közvetlenül nem érintette az önkormányzatot, mert 2023. szeptemberében jár le a szolgáltatóval a szerződés, de az egyéb közszolgáltatások megtartása érdekében tettünk lépéseket. Maradt a kormányablak, a rendőrőrs, a postát bezárták, a takarékszövetkezet kivonult a településről, miután már csak heti két napot volt nyitva – összegezte Dr. Németh Sándor.

A város az energiaválságra reagálva megtakarításként szabályozta a közvilágítást, lekapcsolta a nem lakott területek lámpáit, és tervezi a hagyományos lámpatestek fogyasztásának csökkentését feszültségszabályozással, így 25-35 százalékos megtakarítás érhető el. Harmadik ütemben a meglévő LED-es lámpatesteket okos lámpatestekké alakítják, aminek révén 50 százalékos megtakarítás várható. Negyedik ütemben kiépítik a Smart City rendszert, amelyben az összes lámpatest fényáram-szabályozása megoldható.  

Az önkormányzat fontos döntést hozott a bükiek reumatológiai járóbeteg ellátásáról is. A gyógyfürdő az „SZTK-s” területi ellátást (Büköt és 19 települést) nem tudja vállalni, az érintett kistelepülési önkormányzatok pedig nem tudnak beleadni a működtetésbe, mert nincs pénzük, így az ellátás leszűkült a büki lakosokra, Bük város önkormányzata heti tíz óra erejéig támogatja az ellátást.  

A polgármester a jövő évről szólva kiemelte: a bölcsőde építését el tudjuk indítani, és 2024-ben fogjuk befejezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában