Kijáró

2023.01.15. 11:41

Megújul a kapornaki tájház

A nemzetiségileg vegyesen lakott területen huszonöt évvel ezelőtt Kapornakon hozták létre az első Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményt a Skerlák-féle házban. A kapornaki tájház ennyi év után felújításra szorul, és a gyűjteményt bővíteni is szeretnék. Ez lesz a hodosi önkormányzat egyik kiemelt projektje ebben az évben.

Tóth Judit

Forrás: VN

Idén a hagyományos programok mellett a kapornaki tájház felújításának befejezését tűzte ki célul a hodosi magyar önkormányzat. -A kormányrendelet értelmében a költségvetésből a beruházásokra felhasználható eszközöket teljes egészében a Kapornaki Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény helyiségeinek felújítására használja fel az önkormányzat - mondta Roman Silvija, Hodos Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke, majd kitért arra is, hogy Kapornak a térség egyik legszebb tájházát és néprajzi gyűjteményét tudhatja magáénak. 

A 20. században épített Skerlák-ház egykor a környék egyik legnagyobb pálinkafőzőjével rendelkezett. Az 1997-ben felavatott épületben egy kemencés, mászókéményes konyha, egy kétkályhás padolt szoba, egy faragókamra és egy méhes látható. A legérdekesebb tárgyak közé tartozik a pálinkafőző, a különféle mezőgazdasági szerszámok gyűjteménye, a menyasszonyi láda, a mozsár, valamint a csuhéból és vesszőből készített kosarak. 

Az udvaron egy úgynevezett Tündérkert található, amelyet örökségvédelmi célból, az őshonos fák megmaradása érdekében hoztak létre. A tájház a Bajánsenye-Hodos szlovén-magyar határ közelében található, kiállítási anyagát a környező települések lakossága adta össze, emellett a körmendi múzeum szakemberei is segítették a ház berendezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában