Új kiadvány

2023.01.04. 10:00

Műhelyek, élmények - Kötet is megjelent a körmendi iparosok világáról

Új kiadvány jelent meg a Dr. BatthyányStrattmann László Múzeum gondozásában. A Műhelyélmények – Körmendi iparos emlékek című állandó kiállítás katalógusát Bebes Árpád néprajzkutató írta.

Tóth Judit

A kötet szerzője Bebes Árpád, a kiállítás kurátora

Forrás: Jámbori Tamás

A reprezentatív, kemény táblás könyv A4-es méretben, 160 oldalon mutatja be a tavaly nyílt Műhelyélmények – Körmendi iparos emlékek című kiállítás hat körmendi iparosműhelyét: a mézeskalácsost, az esztergályost, a kötélverőt, a kovácsot, a takácsot és a kádárt. A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum tárgyi gyűjteményeinek kiemelkedő anyaga a körmendi és a városhoz kapcsolódó iparosmesterektől gyűjtött gazdag tárgykészlet.

 A 19–20. században működő több mint száz kisiparos mester és iparos dinasztia közül mára már csak néhány maradt meg hírmondónak, míg a kihalt mesterségek tárgyi anyaga a múzeumba jutott. Ezek közé több olyan is bekerült, amely a mesterség szinte teljes tárgyi eszközkészletét lefedi. Az elmúlt évtizedekben ebből az anyagból legfeljebb részletek lettek kiállítva az egymást követő állandó és időszaki kiállításokon. 

A Műhelyélmények – Körmendi iparos emlékek címet viselő, 2022-ben megnyílt állandó kiállítás – amelynek az egykori parádésló istálló ad helyet – ezt az űrt hivatott betölteni. Elsődleges célja, hogy az iparosok tárgykészletéből a lehető legtöbbet bemutassa. A kiállítás nyomán készült impozáns katalógus azok számára ajánlott, akik szeretnék közelebbről látni a tárlatban szereplő tárgyakat vagy azok egyes részleteit. A kiadványt Bebes Árpád néprajzkutató, a kiállítás kurátora írta, a műtárgyfotókat Móricz Péter készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában